Muzika

Pratite nas na Google news

Bregović platio milion evra zbog plagijata

Bregović platio milion evra zbog plagijata
Bregović platio milion evra zbog plagijata
N.N.

Goran Bregović isplatio je francuskom muzičaru Enriku Masijasu visoku odštetu jer je bez dozvole koristio njegovu muziku u filmu „Arizona drim“ Emira Kusturice.

Goran Bregović jedini je muzičar s ovih prostora koji je debelo platio zbog toga što je plagirao druge autore.

Njega je prije desetak godina tužio francuski kompozitor Enrike Masijas, koji je tvrdio da je Brega u filmu „Arizona drim“ Emira Kusturice iskoristio njegovu muziku kao svoju. Francuski sud je Bregovića proglasio krivim i on je osuđen na kaznu od milion evra, koju je uredno isplatio.

“Brega nije mnogo osetio na svojoj koži ovaj gubitak, jer se CD s muzikom iz filma prodavao i u Americi, pa je zaradio čak sedam miliona evra”, kaže izvor iz Sokoja, sa nakon što se pojavila priča da je pjevačicu Viktoriju pokrao kolega Bruno Mars.

Adis Gojak, menadžer Gorana Bregovića, nije mogao da razgovara na ovu temu.

“Prvi put čujem za tu priču. O njoj ne mogu da govorim jer u to vreme nisam sarađivao s Goranom. On je trenutno u Istanbulu. Pre nekoliko dana imao je koncert u Puli, na kojoj je oboren rekord po poseti”, rekao je Gojak.

Ovu priču potvrdio je reditelj filma „Arizona drim“ Emir Kusturica, koji je zbog tog slučaja, tvrde upućeni, prekinuo dugogodišnje prijateljstvo s Bregovićem.

“Brega je jedan običan lopov, vešt lopov. Ja sam toga postao svestan onog trenutka kad me je Igi Pop pozvao i rekao: „Kakav je to način da ja učestvujem u muzici koja postoji već, koja se potpisuje kao autorska, a ukradena je?“ Evo, Enriko Masijas je tužio!”, rekao je svojevremeno Kusta u emisiji „Ljudi“, koja se emitovala na TV B92.

Kustu tužili Njemci zbog „Lili Marlen“

Emir Kusturica imao je problem zbog korišćenja muzike bez dozvole, i to u filmu „Podzemlje“, na kojem je takođe sarađivao s Bregom.

On je u jednoj sceni iskoristio pesmu „Lili Marlen“, zbog čega je završio na sudu.

“Vlasnici prava su se na kraju nagodili s Kustom nakon učešća na Kanskom festivalu. Oni su mogli da stopiraju distribuciju „Podzemlja“, ali kad im je reditelj uplatio oko milion maraka, odustali su od zabrane”, kaže izvor Kurira.

Pozvali smo Kusturicu da provjerimo naša saznanje, ali je on ostao nedostupan do zaključenja broja.

(Kurir.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije