Muzika

Članovi benda Zemlja Gruva: Energija nas vraća na kolosek

Članovi benda Zemlja Gruva: Energija nas vraća na kolosek
Članovi benda Zemlja Gruva: Energija nas vraća na kolosek

Trenutno najbrojniji, sa 10 članova, i jedan od najpopularnijih bendova na srbijanskoj sceni "Zemlja Gruva" je za kratko vrijeme napravio veliki uspjeh sa albumom prvencom "WTF is Gruvlend?" i prerastao okvire klupske atrakcije.

Njihovu specifičnost, osim raznolikosti stilova, najviše određuju Zoe Kidah, Konstrakta i MC Milovan. Svaki singl sa albuma postao je hit i zauzima najviše pozicije svih relevantnih top-lista, ukljućujući i onu na "MTV Domaćici" na MTV Adrija.

NN: Spremate veliki beogradski koncert, a nastupili ste i na "Trenchtown festivalu". Jeste li zadovoljni angažmanima i trenutnom popularnošću i hoće li publika u Banjaluci ili drugim gradovima BiH moći da uživa u vašem koncertu?

ZEMLJA GRUVA: Tačno na godišnjicu od kada smo album "WTF is Gruvled?" postavili za besplatno preuzimanje na našem sajtu gruvlend.net, odlučili smo da napravimo veliki beogradski koncert u Domu omladine 14. maja. Da li je to preveliki zalogaj za nas znaćemo tek 15. maja, ali s obzirom na gomilu lepih stvari koje su se desile u vezi sa bendom, mislimo da nema razloga za brigu. Bili bismo neskromni kada bismo rekli da nismo zadovoljni stvarima koje su se desile za ovih godinu dana, osvajanje "Oskara popularnosti" u kategoriji "Novi zvuk" za 2010. godinu, hit godine ''Pop mašine" Radija B92 i nagrada za najbolji album godine po mišljenju čitalaca muzičkog portala Popboks..., ali ne dopuštamo sebi da se uobrazimo, već samo pokušavamo da sve te stvari iskoristimo ne bismo li imali što više svirki i kontakta sa publikom. Bend je raspoložen da poseti svaki grad u BiH gde ima interesovanja za našu muziku. Pregovaramo sa Hertz festivalom u Trebinju, sviraćemo 2. jula na "Beer festu" u Bijeljini, a ne možemo da dočekamo poziv u Banjaluku.

NN: Otkud uopšte ime "Zemlja Gruva" i kako je ona nastala?

ZEMLJA GRUVA: "Zemlja Gruva" je nastala iz spontanih sešn svirki u jednom beogradskom klubu kojima smo kratili tužne večernje sate utorkom, kada se uglavnom ništa u gradu ne dešava, davne 2007. godine. Od trenutka kada je MC Milovan na korišćenje dobio prostor u kome je sada naš "Gruvlend studio", ukazala se mogućnost za ozbiljniji rad i konkretno snimanje ideja. O imenu smo dosta mozgali, do trenutka kada smo trebalo da nastupimo na jednom festivalu i tada smo prelomili da to bude "Zemlja Gruva". 

Diktator

Samo onom ko ima dobru i konkretnu ideju je dozvoljeno da bude diktator u datom trenutku, kažu članovi benda

NN: S obzirom na to da vas je mnogo u "zemlji", da li je u njoj demokratija ili diktatura jednog čovjeka? Zna li se dogoditi da ima nesuglasica?

ZEMLJA GRUVA: Samo onom ko ima dobru i konkretnu ideju je dozvoljeno da bude diktator u datom trenutku.  Loša atmosfera nije dobra za rad i trudimo se da je izbegnemo. A nastaje uglavnom kada nismo u stanju da u roku koji smo zacrtali sprovedemo neku ideju u delo. Tada nastane vanredna situacija u kojoj se sva energija usmerava na rešavanje problema. Energije imamo na pretek tako da se veoma brzo vratimo u kolosek.

NN: Posebnu autentičnost vašem zvuku daju dva ženska vokala. Da li su to školovani glasovi ili su se isprofilisali kroz rad sa grupom?

ZEMLJA GRUVA: Zoe Kida i Konstrakta su naše blago! Nastupi "Zemlje Gruva" su zapravo njihov šou, a mi smo svi pozadinci koji prave atmosferu. Njihovi specifični stilovi su nastali isključivo kroz rad sa bendom, mada u poslednje vreme uzimaju časove pevanja, ne bi li svoje znanje podigle na viši nivo.

NN: Prvi album ste, uz to što ste ga stavili na Internet, izdali za sopstvenu kuću "Gruvlend.net". Koliko to ima pozitivnih, a koliko negativnih strana?

ZEMLJA GRUVA: Pa mi loše strane i dalje ne vidimo, osim što smo morali mnogo više truda da uložimo ne bi li to došlo do publike. Ali to nam je bila dobra škola iz korišćenja socijalnih mreža. Sve smo to mogli da izbegnemo da smo album postavili na nekom portalu koji već ima izgrađen marketing, ali ovako je slađe. 

NN: Većina mladih bendova pjeva na engleskom jeziku, dok ste se vi ipak odlučili za srpski. Koliko vam je bitan jezik u izražavanju i da li ste razmišljali da napišete pjesmu na stranom jeziku.

ZEMLJA GRUVA: Zapravo veći deo pesama sa našeg albuma je bio na engleskom jeziku, ali nas je naš prijatelj i veliki motivator Neš ubedio da ih ipak prepevamo na srpski i nije pogrešio. Naš prostor za rad su uglavnom teritorije bivše SFRJ i nema razloga zašto ne bi i pevao na jeziku koji se na tim prostorima koristi. A ako nam se ukaže prilika da se predstavimo publici van tih granica, samo izvadimo stare tekstove i rešena stvar.

Ljeto

Možda ih lijepo vrijeme i inspiriše da izbace jedan ljetni hit

NN: Nastupali ste i na Izboru za pjesmu Evrovizije, koja je sada daleko iza vas. Koliko je to uticalo na vašu popularnost i kakve utiske nosite sa tog takmičenja?

ZEMLJA GRUVA: Pa ne mislimo da je mnogo uticalo na našu popularnost, jer je na tim festivalima bilo dosta afirmisanijih izvođača, tako da smo mi tu imali mizeran publicitet. Važna stvar je što smo učešćem na tim festivalima naučili kako da se profesionalno nosimo sa zadatim rokovima i specifičnim procedurama koje učešće na većim dešavanjima zahteva. Utisci su s naše strane sjajni, jer smo uvek koristili svaki trenutak ne bi li se dobro zabavili.

NN: Već je prošlo godinu dana od izlaska prvog albuma. Radi li te li na drugom materijalu?

ZEMLJA GRUVA: Skoro smo imali renoviranje studija i uskoro krećemo sa realizacijom svih ideja koje su nastajale na probama. Do jeseni ćemo kroz spotove još malo promovisati pesme sa albuma prvenca, a onda možete očekivati novitete. Možda nas u međuvremenu ponese lepo vreme i inspiriše da izbacimo jedan letnji hit.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije