Muzika

Čuveni pijanista večeras u Banjaluci

Čuveni pijanista večeras u Banjaluci
Foto: Ilustracija | Čuveni pijanista večeras u Banjaluci

BANJALUKA - Kemal Gekić, po ocjenama kritike i publike jedan od najcjenjenijih pijanista današnjice, večeras, sa početkom u 20 časova, održaće koncert u velikoj koncertnoj sali Kulturnog centra Banski dvor, u okviru obilježavanja 85 godina postojanja ove institucije.

Tako će Gekić u Banjaluci nastupiti nakon pune tri decenije, a u grad na Vrbasu dolazi direktno sa koncertne turneje u Japanu.

"Originalnost, ubjedljivost, snaga interpretacije i perfektno rukovanje instrumentom samo su neki od kvaliteta koji se pripisuju jednom od najvećih i najuzbudljivijih pijanista današnjice", stoji u najavi za ovaj koncert, gdje je istaknuto i to da Gekića čini jedinstvenim njegov umjetnički kredo, koji obuhvata poznavanje svih činjenica potrebnih za rekonstrukciju originalnih ideja u komadima koje svira, kao i moć da ih oživi pred publikom današnjice.

"Gekić pruža fascinantne, beskompromisne i uvijek nove interpretacije", naglašavaju organizatori koncerta.

Kemal Gekić diplomirao je 1982. godine na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, a iste godine bio je primljen na Klavirski odsjek u zvanje asistenta. Poslijediplomske studije završio je 1985. godine, kada je postao senzacija Šopenovog takmičenja u Varšavi.

Od te godine intenzivno koncertira širom Evrope, SAD, Kanade, Japana, Južne Amerike, Afrike, Sovjetskog Saveza, Srednjeg i Dalekog istoka, a za audio-snimke majstora klasike Hendla, Mocarta, Šopena, Skrjabina i Lista, najvažnija priznanja iz ove oblasti dobio je u Evropi, Americi i Japanu.

Jedna od takvih nagrada jeste "Roseta" muzičkog vodiča "Penguin", koju je Gekić dobio za CD sa transkripcijama Rosinija i Lista. Takođe, njegov snimak objavljen za JVC sa 12 transcendentalnih etida Franca Lista smatra se najboljim u istoriji pijanizma.

Diskografija Kemala Gekića obuhvata 15 diskova i jedan DVD. Godine 2009. objavljen je solo CD sa djelima Debisija, Forea i Ravela, CD sa koncertima Čajkovskog i Rahmanjinova, kao i CD sa muzikom za klavir i čelo G. Forea. Početkom 2010. godine, dugo očekivane Šopenove etide izlaze u produkciji "Gama medije", kao i DVD sa kompletnim baladama i etidama Šopena i Lista, snimljenim na dva koncerta održana istog dana u Majamiju 2009. godine. Gekić je rođen u Splitu 1962, a trenutno živi u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije