Muzika

Dominacija mladih banjalučkih violinista na "Kolarcu"

Dominacija mladih banjalučkih violinista na "Kolarcu"
Foto: N.N. | Dominacija mladih banjalučkih violinista na "Kolarcu"
Milan Rakulj

BEOGRAD - Učenici Muzičke škole "Vlado Milošević" iz Banjaluke, s Odsjeka violina, na nedavno održanom internacionalnom takmičenju "Mini Paganini" u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu ostvarili su izuzetne rezultate i dostojanstveno predstavili Banjaluku i Republiku Srpsku.

Na takmičenju su nastupili: Mia Jovanić, pripremni razred, prva nagrada, 98 bodova - klasa: prof. Jovanka Roćenović, Ksenija Otašević, pripremni razred, prva nagrada, 99 bodova - klasa: prof. Jovanka Roćenović, Andrea Budiša, prvi razred, prva nagrada, 95 bodova - klasa: prof. Agneš Otašević, Pavle Jovanić, prvi razred, prva nagrada, 99 bodova - klasa: prof. Jovanka Roćenović, Luka Petrović, četvrti razred, prva nagrada, 100 bodova (pobjednik kategorije) - klasa: prof. Jovanka Roćenović. Učenik Luka Petrović pored osvojene nagrade proglašen je za najperspektivnijeg violinistu cjelokupnog takmičenja.

Profesorica Jovanka Roćenović ovim povodom za "Nezavisne" je rekla da je "Mini Paganini" međunarodno takmičenje, posebno osmišljeno za djecu uzrasta od pet do 12 godina.

"Žiri je bio sastavljen od eminentnih profesora, od kojih neki imaju i inostranu karijeru. Samim tim što je takmičenje održano na čuvenom 'Kolarcu' jasno je da se radi o ozbiljnoj manifestaciji koja ima težinu. Kao profesor sam prezadovoljna prvenstveno našim zajedničkim radom, a zatim i rezultatima koji dolaze kao posljedica tog rada. Smatram da smo našu školu 'Vlado Milošević' i grad Banjaluku predstavili na najljepši način", kaže Roćenovićeva otkrivajući da je ovo prvo takmičenje izvan Banjaluke na kome su učenici škole "Vlado Milošević" učestvovali otkako je počela pandemija.

Prije ovoga, dodala je, u februaru je održano školsko takmičenje gdje su njeni učenici takođe ostvarili sjajne rezultate.

"S obzirom na to da već godinu dana živimo pod posebnim uslovima u svakom smislu, ovo je zaista veliki uspjeh. Časovi u školama su nam skraćeni, a imali smo i period online nastave. Priprema učenika za takmičenje u takvim uslovima nije nimalo jednostavna. Ali moram da istaknem da se tu radi o zaista posebnoj djeci koja posjeduju ogroman potencijal, a takođe su i vrlo vrijedna i odgovorna, što u velikoj mjeri olakšava posao", navela je Roćenovićeva.

Ona naglašava da se nastava u muzičkoj školi odvija individualno, tako da su uz poštovanje propisanih mjera uspjeli da rade, a da nemaju problema s virusom.

"Organizacija i ambijent u kome se takmičenje održalo ostavili su na sve nas snažan utisak. Moram da pomenem da nismo samo mi iz Banjaluke bili učesnici. Učenica Andrea Budiša iz klase koleginice Agneš Otašević je takođe učestvovala i osvojila prvu nagradu. Za djecu je to stvarno bilo neprocjenjivo iskustvo. Susreli su se s djecom svog uzrasta iz drugih sredina i iskusili drugačiju atmosferu ispunjenu najljepšim emocijama, koje nas sve pokreću da se na visokoprofesionalan način bavimo ovim poslom", ističe Jovanka Roćenović.

Napomenula je da su njeni učenici nastupili uz klavirsku saradnju Željke Jovanić.

Krajem ove sedmice od 16. do 18. aprila učenici Muzičke škole "Vlado Milošević" učestvovaće na takmičenju "Primavera" u Bijeljini.

"Na ovom takmičenju naša škola imaće svoje predstavnike u svim disciplinama (klavir, gitara, harmonika, violina, solo pjevanje, duvači) i nadamo se da ćemo nastaviti s dobrim rezultatima", zaključuje Roćenovićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije