Muzika

"Beogradski sindikat" za "Nezavisne": Ko se bori za istinu njegovo je da strada

"Beogradski sindikat" za "Nezavisne": Ko se bori za istinu njegovo je da strada
Foto: Nebojša Babić | "Beogradski sindikat" za "Nezavisne": Ko se bori za istinu njegovo je da strada

Rep sastav "Beogradski sindikat" turneju povodom 25 godina postojanja započinje velikim koncertom 23. marta u Sportskom centru "Borik" u Banjaluci.

"Članovi benda posebno su vezani za svoju publiku preko Drine, kojoj su i posvetili pesmu 'Jedina Srpska', povodom tridesetogodišnjice od osnivanja Republike Srpske", saopšteno je iz "Beogradskog sindikata", uz dodatak da se još od nastupa na akademiji povodom tri decenije Republike Srpske nose mišlju kako je došlo vrijeme da ponovo nastupe u "Boriku". Kockice su se, kako su rekli, konačno složile.

"Predstojećim spektaklom ćemo istovremeno obeležiti četvrt veka našeg delovanja i pola veka postojanja Sportskog centra", navedeno je iz "Beogradskog sindikata", a povodom ovog koncerta za "Nezavisne" je pričao Feđa Dimović, frontmen grupe i jedan od osnivača "Sindikata".

NN: Osnovani ste tri dana prije bombardovanja Srbije 1999. godine. Kako se sjećate samih početaka?

DIMOVIĆ: Kao bezbrižnog vremena, iako je istorijski trenutak bio veoma težak. To su bili dani mladosti ispunjeni smehom i muzikom. Ništa nismo planirali, samo smo imali ogromnu želju da ispričamo svoju priču.

NN: Vratio bih se u vrijeme prije nastanka "Beogradskog sindikata", odnosno u vrijeme radnje "Balade disidenta" i volio bih da mi kažete ko su gradski boemi na čijim pjesmama ste rasli i kakav je to bio Beograd koji je stvorio preduslove za nastanak "Beogradskog sindikata"?

DIMOVIĆ: To su bili pesnici boemi kao što su Dis ili Đura Jakšić. Mi smo deca Skadarlije i tu smo često izlazili još od dečačkih dana. Gledali smo svojim očima kako taj duh grada polako nestaje pred nama, pa smo kroz naše pesme pokušavali da ga oživimo. Beograd naše mladosti bio je jedan opasan i brz grad koji je puno davao, ali i puno uzimao. Svakako je bio velika inspiracija za našu muziku.

NN: Proslavu četvrt vijeka postojanja započinjete u Banjaluci. Čemu duguje-mo ovu čast?

DIMOVIĆ: Kao što smo to i u pesmi rekli, Republika Srpska je oduvek bila čvrsta tvrđava odbrane srpstva. Logično je bilo da ovde proslavimo naš jubilej i odavde krenemo sa rođendanskom turnejom koja će uslediti.

NN: Koliko se i u kojem smjeru za 25 godina promijenila muzička scena? Danas, recimo, bendovi objavljuju singl za singlom, a vi objavljujete album sa 23 pjesme…

DIMOVIĆ: Vreme se znatno promenilo u odnosu na neke naše početke. Sve je mnogo brže i pliće. Prisutan je i poremećaj pažnje kod mladih zbog prevelike upotrebe mobilnih telefona. Mi sa albumom "Sindikalno proleće" nismo želeli da se prilagodimo trendu, iako se i naša muzika znatno modernizovala. Hteli smo da uradimo album za dušu.

NN: Osam mjeseci je prošlo od objavljivanja albuma "Sindikalno proleće". Koliko ste zadovoljni povratnim reakcijama?

DIMOVIĆ: Mi smo prezadovoljni, jer smo uspeli da posle 25 godina ostanemo sveži i zanimljivi. Mnogi kažu da nam je ovo možda i najbolji album.

Feđa Dimović, frontmen "Sindikalaca"/FOTO Nebojša Babić

NN: Posebnu pažnju s albuma privukla je pjesma "Teci reko" koja dočarava užase Jasenovca i govori o zločinima NDH nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu. Da li je rad na ovoj pjesmi zahtijevao dodatnu odgovornost, s obzirom na to da obrađuje jednu bolnu nacionalnu temu?

DIMOVIĆ: Ovo je sigurno bio do sada najteži zadatak za nas. Velika odgovornost i tuga koju doživiš kada pokušaš da kroz stihove dočaraš sve muke i patnje našeg naroda. Mislim da smo na kraju uspeli da ostavimo muzičko svedočanstvo genocida nad našim narodom koji se u današnje vreme sve više zanemaruje i negira.

NN: Spot za pjesmu "Jedina Srpska" ukinut je na YouTubeu i to nije prvi put da imate problema na ovoj platformi. Kako to objašnjavate?

DIMOVIĆ: Ko se bori za istinu, njegovo je da strada. Mi se mnogo ne obaziremo na sve napade i opstrukcije, nego nastavljamo i dalje da se borimo za svoje ideale. Snimićemo uskoro novi i bolji spot, kakav dolikuje pesmi i temi pesme.

NN: U pjesmi "Dogodine u Prizrenu" stihom "zar je bitno da li sam s Metohije ili s Dorćola" aludirate na srpske podjele lokalno-regionalnog karaktera, a našim podjelama, nažalost, tu nije kraj. Podjele zadiru u sve moguće sfere društvenopolitičkog bića naroda. Mislite li da su te i takve podjele specifičnije kod Srba ili je kod svakog naroda slično?

DIMOVIĆ: Ne znam za druge narode, ali je kod nas tih podela i previše.

NN: Na patriotizam gledate kao na stvar kućnog vaspitanja, ali i u vezi s patriotizmom društvo je podijeljeno. Dok je patriotizam za jedne čista emocija, drugi (većinom oni u vladajućim strukturama) u tome vide čistu korist i zloupotrebljavaju tu emociju, pa onda treći miješaju patriotizam sa šovinizmom. Kako stvari istjerati na čistac?

DIMOVIĆ: To je veoma teško pitanje. Živimo u ludom vremenu u kome smo svakim danom izloženi pravom cunamiju medijskih spinova i obmana. Treba ostati normalan, a to podrazumeva da volimo svoju zemlju i svoje bližnje, a poštujemo i sve druge.

NN: Koliko je danas realno TV gostovanje predsjednika republike sa mladom grupom repera, kao što je to bilo 2002. godine, kada su u studiju zajedno sjedili Vojislav Koštunica i "Beogradski sindikat" te pokušali da saslušaju jedni druge i kažu nešto o problemima društva?

DIMOVIĆ: To bi bilo moguće samo kada bi ti mladi reperi bili članovi stranke i kada bi se emisija svela na hvalospeve onima koji su na vlasti.

NN: Da li postoje mladi bendovi koji u 2024. godini mogu "nastaviti na temu" ili je i dalje "Beogradski sindikat", kako kaže jedna vaša pjesma, "jedina utopija"?

DIMOVIĆ: Nadam se da postoje ili da će se barem pojaviti u nekom doglednom vremenu.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije