Muzika

Frisel priredio muzički spektakl

Frisel priredio muzički spektakl
Frisel priredio muzički spektakl

SARAJEVO - Američki gitarista Bil Frisel nastupio je u četvrtak naveče u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu u okviru programa "Jazz Festa Sarajevo".

I on je ispunio očekivanja brojne publike okupljene u dvorani Bosanskog kulturnog centra.

Sa svojim dugogodišnjim saradnicima na sceni je  izveo repertoar "Guitar in the Space Age", s aktuelnog albuma koji je objavljen prošlog mjeseca.

Frisel na inovativan i uzbudljiv način istražuje muziku svoje mladosti, inspiriran američkim električnim gitaristima četrdesetih, pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka.

Nakon što su ispraćeni aplauzom, Frisel i i njegova izvrsna ekipa vratili su se na bis i odsvirali "Surfer Girl", što je još jednom izmamilo aplauz zadovoljne publike.

Solo partije, izvrsna interakcija muzičara, raskošni zvučni pejzaži i boje koje je ansambl kreirao još jednom su pokazali zbog čega ga smatraju jednim od najznačajnijih savremenih gitarista čiji uticaj prelazi granice džeza.

Bil Frisel je dobitnik nagrade "Grammy" za najbolji savremeni album 2004. godine, a britanski "The Guardian" je njegov projekat "Guitar in the Space Age" ocijenio "ozbiljnim, duhovitim, slojevitim i suptilnim".

Avishai Koen, izraelski kontrabasista, te norveški saksofonista Hakon Kornstad nastupiće ove subote, a sutradan naveče festival će zatvoriti  libansko-francuski trubač Ibrahim Maalouf, za čiji su nastup karte već rasprodate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije