Muzika

Pratite nas na Google news

Godina koja je obilježila početak kraja jedne ere rokenrola

Godina koja je obilježila početak kraja jedne ere rokenrola
Godina koja je obilježila početak kraja jedne ere rokenrola
N.N.

Poslije smrti muzičkih velikana poput Dejvida Bouvija, Leonarda Koena i Prinsa, 2016. godina ostaće upamćena po početku kraja jedne uticajne ere svjetskog rokenrola, ocijenila je agencija Frans pres.

Umjetnici su do smrti stvarili i nudili zahtevnu muziku, koja će ostati relevantna za sadašnje i buduće muzičke generacije.

Dejvid Bouvi, Britanac sa hiljadu umjetničkih lica, preminuo je od raka u januaru, dva dana poslije izdavanja albuma "Black star" s primjesama džeza.

Leonard Koen je preminuo početkom novembra, tri nedjelje poslije albuma "You Want it Darker".

Prins, najmlađi među pomenutim pokojnim umjetnicima, imao je koncert nedjelju dana prije iznenadne smrti krajem aprila od prekomjerne doze lijekova protiv bolova.

Svijet rokenrola je izgubio nekoliko članova jedne generacije koji su bili prvi na sceni decenijama.

Teo Kateforis, profesor istorije i muzičke kulture sa američkog univerziteta Sirakjuz, ocijenio je da su ti muzički velikani, svaki na svoj način, simboli jedne epohe.

"Njihova smrt nas navodi na razmišljanje o tome kakve su muzičke karijere bile u njihovo vrijeme. Oni su radili nezavisno i posjedovali svoju autonomiju. To sad djeluje neobično za nekog novog umjetnika, koji želi odmah da bude prisutan na društevnim mrežama i u kontinuiranoj medijskoj pažnji", rekao je Kateforis.

Prema njegovim riječima, preminuli muzičari su stalno osvježavali i obnavljali svoju muziku preispitujući sopstvene talente i spajajući na svoj način druge uticaje.

Kateforis je rekao da će ova godina ostati upamćena i po drugoj promjeni u eri rokenrola, a to je Nobelova nagrada za književnosti muzičaru Bobu Dilanu.

Umjetnik nije otišao u Švedsku po nagradu koja simbolično predstavlja ulazak rokenrola u najviše institucionalne sfere, ali je bio na kalifornijskom festivalu "Desert Trip" u pustinji, na koncertu koji slavi rok muziku.

Na tom festivalu su bili i drugi muzički divovi Mik Džeger, Pol Makartni, Nil Jang, jedan od osnivača kultnog "Pink flojda" Rodžer Voters, kao i pjevač grupe "Hu" Rodžer Doltri.

Više od 60 godina poslije "eksplozije" rokenrola kao muzičkog žanra, sada je vrijeme da se održi postojanost te muzičke baštine kako bi ostala u kolektivnog sjećanju, dodao je profesor Kateforis.

(RTV)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije