Muzika

Goran Bare: Melanholija teža od "Teških boja"

Goran Bare: Melanholija teža od "Teških boja"
Goran Bare: Melanholija teža od "Teških boja"

Ranije sam istraživao glazbu i imao sam faze kada bih slušao samo jedan žanr. Recimo, dosta sam slušao narodnu glazbu sa raznih područja, bez obzira odakle dolazi.

Ovoga puta nisam imao ništa takvo, jednostavno bih uzeo gitaru ili stavio klavijature ispred sebe, uključio ritam mašinu i to snimio na mobitel. Donio bih to na probu, zajedno sa dečkima napravim aranžman, te radimo dok ne budemo zadovoljni, da ima neku atmosferu i energiju i da donosi nešto novo, nešto dobro. Radimo polako ali sigurno, priča o novom materijalu u intervjuu za "Nezavisne" Goran Bare, frontmen hrvatskog rok sastava "Majke", pred koncert koji će sastav održati na banjalučkoj tvrđavi Kastel u sklopu "Fresh Wave Festivala".

Bare dodaje da je bend ponovo promijenio postavu, ali ne drastično.

"Samo smo dodali bivšeg pridružnog člana Davora Rodika na 'pedal steel' gitari. Drugo, radimo već dugo na albumu, ali pošto su se često mijenjale postave, pa smo imali i nekih problema sa studijem, sad smo negdje na pola puta. Pjesme imamo, a dečki su sada otišli sa svojim porodicama na more. Čekamo da se oni vrate pa da počnemo to raditi.

NN:   Možete li nam otkriti neke detalje vezane za novi album, recimo napraviti poređenje sa posljednjim "Teške boje", zbog kojeg ste stekli i novu publiku?

BARE:  Možda ovoga puta neće biti toliko istaknute gitare, koliko će na ploči doći do izražaja klavijature, preciznije mislim na orgulje i klavir. Već sam spomenuo i "pedal steel" gitare koje se dosta upotrebljavaju na kantri, bluz ili amerikana snimkama. To će donijeti jedan melanholičan prizvuk i atmosferu, a ona je puno teža nego na "Teškim bojama". Tekstovi i nisu toliko mračniji, ali jednostavno muzika nema dinamiku kao što ima posljednji album. Teške pjesme, eto.

NN:  Hoće li publika na "Fresh Wave Festivalu" možda čuti neke od novih numera?

BARE: Ne znam baš da l' ćemo ih svirati. I ako budemo - vjerovatno samo dvije-tri. Ali, nisam baš siguran iako ih znamo svirati na tonskoj probi. Sve zavisi kakvo raspoloženje bude u bendu.

NN:  Svi dosadašnji albumi sastava su potpisani kao "Majke", osim posljednjeg, kojem na omotu piše "Goran Bare & Majke". Zbog čega je to tako?

BARE: Imao sam dosta uspješnu samostalnu karijeru i onda su ljudi u to vrijeme dok nismo svirali zaboravili na "Majke", pa su me počeli prepoznavati pod imenom "Goran Bare & Plaćenici", pod kojim sam tada nastupao. Jednostavno, bilo je bolje za posao. Dobro, mi imamo publiku, ali ona je već starija, a za mene znaju ovi mlađi, klinci od 2000. godine, pa naovamo. Zato smo stavili "Goran Bare & Majke", jer sam bio eksponiraniji nego grupa "Majke".

NN:  Ali čak ni dobar dio starije publike ne zna da Vi stojite iza pseudonima i projekta Hali Gali Halid. Tada ironičnu kombinaciju žestokih gitara i narodnjaka novokomponovana scena legitimno koristi?

BARE: Ma, to je i onda već počelo. Mislim, Halid Muslimović i ostali su imali električne gitare... To je meni bilo zezanje, a kombinacija novokomponovane narodne i pop muzike su sada već prerasle granice. Ja više ne vidim razliku između, recimo, nekih američkih izvođača kao što je Džastin Timberlejk ili nekog našeg folk pjevača, u produkcijskom smislu.

NN: Još je manje poznato da imate i zajedničku numeru sa reperima Edom Maajkom i Kandžijom. Otkud ta neobična saradnja?

BARE: To se desilo u Sloveniji, prije nekoliko godina. Oni su nešto tamo snimali, mi smo svirali iznad tog studija, a iza studija je bio bekstejdž gdje smo se odmarali. Vidio sam Edu, koji me odmah pozvao da nešto otpjevam, a ja sam u to vrijeme bio prilično "veseo" pa sam otišao tamo, "blejao" nešto, šta ja znam… Iskreno, još nisam čuo tu pjesmu.

Zajednički nastup s Ivom Josipovićem

Krajem maja održan je humanitarni koncert u Zagrebu i donio iznenađenje u vidu zajedničkog nastupa Gorana Bareta i Ive Josipovića, hrvatskog predsjednika, koji je svirao klavijature na pjesmi "Put ka sreći".

"On je izjavio da bi htio s nama nastupati, a ja sam rekao da nemam ništa protiv. Vidi, to je bio humanitarni koncert, a čim ti radiš neka pitanja oko političara, to odmah postane veća tema nego ona zbog koje sviraš. Zato nisam uopće htio povlačiti bilo kakva pitanja, a znam kakvi su mediji", kaže Bare o ovoj nesvakidašnjoj saradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije