Muzika

Halid Bešlić održao spektakularan koncert u Banjaluci

Halid Bešlić održao spektakularan koncert u Banjaluci
Halid Bešlić održao spektakularan koncert u Banjaluci

Halid Bešlić, jedan od najpopularnijih pjevača sa naših prostora, održao je dvoiposatni koncert u četvrtak naveče u banjalučkoj sportskoj dvorani "Borik" pred više od 4.000 ljudi.

Oko pola devet na bini se pojavio desetočlani bend, koji je uz prve taktove pjesme "Miljacka" najavio Bešlića, a zatim je, kako ga mnogi nazivaju, kralj narodne muzike izašao na binu i uz gromoglasan aplauz otpjevao pjesmu "Dvadesete".

Iako je u martu ove godine doživio tešku saobraćajnu nesreću, još jednom je pokazao da uživa u pjevanju i da emociju zna da prenese na publiku, te da ga atmosfera prepune dvorane može zadržati na bini skoro tri sata, koliko je koncert trajao.

Popularna Majda nije izostala ni s ovog koncerta, a omiljenog pjevača je nagradila poljupcem i buketom cvijeća.

Publika je zapjevala s Bešlićem uz hitove "Čardak", "U meni jesen je", a u jednom trenutku na binu je izašao Massimo Savić, pjevajući refren popularnog hita "Miljacka". Ovo je bilo veliko iznenađenje za sve prisutne, pa su još euforičnije nastavili pjevati ostatak pjesme u Massimovom izvođenju. Uslijedila je pjesma "Stranac u noći", a iako ste u publici mogli vidjeti djecu, omladinu i one malo starije, svi su uglas pjevali ovaj veliki hit iz osamdesetih godina.

Pored Massima, koji je bio najveće iznenađenje, Bešlićev koncert obilježila su i gostovanja Dženana Lončarevića, Saše Matića, Nikole Rokvića i Zorana Jankovića koji su s njim otpjevali po jednu pjesmu i još nekoliko svojih. Tako je Lončarević otpjevao pjesmu "Ludujem" sa novog albuma i pjesmu "Kosa do ramena".

"Drago mi je što je organizator koncerta izabrao baš mene da budem gost ovako velikom pjevaču kao što je Halid, jer ga ja izuzetno poštujem i cijenim", kazao je Lončarević.

Posebnu pažnju privukao je i Saša Matić, pjevač koji je uvijek dobro prihvaćen u Banjaluci. Još jednom je pokazao kako odlično zvuči uživo. Pjevajući sa Halidom pjesmu "I zanesen tom ljepotom", Bešlićev komentar je bio: "Ovo je čovjek koji zna više mojih pjesama od mene".

Na Bešlićevom repertoaru našle su se pjesme: "Požuri", "Prvi poljubac", "Sviraj nešto narodno", "Zlatne strune", "Beograđanka", "Hej, zoro", "Neću, neću dijamante", "Okuj me, care" i mnoge druge.

Pred sam kraj koncerta Halid Bešlić je najavio svog posljednjeg gosta kojeg je, kako kaže, još kao malog držao u krilu i koji je sin njegovog velikog prijatelja i kolege pjevača. Naravno, svi su znali da je riječ o Nikoli Rokviću, koji je uz podršku publike otpjevao pjesme "Povredi me" i "S kim si me noćas varala".

"Oduševljen sam i jako mi imponuje što sam na bini pored pjevača kao što je Halid. Poštujem ga jer je on prijatelj mog oca. Volim sve njegove pjesme, a posebno 'Zlatne strune' jer je to prva pjesma koju sam čuo još kao mali", kazao je Rokvić.

U finišu koncerta Bešlić je ponovio pjesme koje su u prethodna dva sata dobile najviše ovacija od strane publike, a to su "Miljacka", "Prvi poljubac", i "Hej, zoro", a bend je završio koncert pjesmom "Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac".

Iako je pjevao skoro tri sata, Halid Bešlić je bio profesionalan i nakon koncerta je dao izjave novinarima. Priznao je da se uplašio kako će koncert proteći, jer je bio pod jakom upalom grla.

"Raja me izvukla. Sve što sam želio da se u Banjaluci dogodi - dogodilo se. Emocija koju mi je publika vraćala ne može se tako lako postići. Zahvalnost dugujem i dobrim gostima koji su doprinijeli dobroj zabavi", kazao je Bešlić.

On razmatra ponude za nastupe u novogodišnjoj noći, a stiglo mu je više od deset ponuda. Sasvim je sigurno da tokom januara i februara neće nastupati.

"Stalo mi je da koncerte lijepo posložim po Balkanu - od Skoplja do Ljubljane, čak i do Bugarske", otkrio je Bešlić.

Već sad razmišlja o izdavanju novog albuma i to će se najvjerovatnije desiti u narednih godinu dana, a planira da "ubode bar četiri hita jer drugačije se ne isplati".

Bilo kako bilo, ovom koncertu dajemo ocjenu pet i nadamo se da ćemo imati priliku još mnogo godina slušati Bešlića uživo i uživati u pravim narodnim pjesmama.

Bešlić je turneju započeo prošle godine koncertom u sarajevskoj dvorani "Zetra", na kojem je bilo prisutno 20.000 posjetilaca. Nakon toga turneju je nastavio koncertima u Tuzli, Bihaću, Splitu i prekinuo je zbog teške saobraćajne nesreće. Nakon šest mjeseci Halid je najavio svoj povratak na muzičku scenu spotom "Dvadesete" i velikim koncertom u "Areni Zenica" pred više od 8.000 ljudi.

Nastupom u dvorani "Borik" Halid Bešlić završio je svoju koncertnu turneju.

Koncert je organizovala firma "Renis" d.o.o., a generalni sponzor je Fabrika duhana Sarajevo.

Rođen 20. novembra 1953. godine u Sokocu, Halid Bešlić amaterski se počeo baviti pjevanjem još kao učenik osnovne škole, kroz razna kulturno-umjetnička društva, a najduže vrijeme je proveo u KUD "Zijo Dizdarević". To je potrajalo sve do odsluženja vojne obaveze u bivšoj Jugoslaviji. Nakon povratka iz vojske svoju estradnu karijeru je malo više aktivirao kroz nastupe u poznatim sarajevskim i drugim restoranima. Prvu singl ploču snimio je davne 1979. godine od kada počinje njegov uzlazni put uspjeha i popularnosti na bosanskoj, odnosno balkanskoj estradnoj sceni.

Rezultat Halidovog rada od 1979. godine dosad je 17 snimljenih albuma, kao i dva albuma uživo. Prodato je u milionskim ciframa raznih nosača zvuka Halidovih pjesama. Održao je na hiljade solističkih koncerata širom svijeta. Svaki koncert odradi s posebnom ljubavlju i prema pjesmi i prema publici, što, naravno, njegovi fanovi znaju posebno cijeniti.

Bešlić je održao preko 500 humanitarnih koncerata širom zapadne Evrope. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za muzička ostvarenja i dostignuća. Član je Udruženja muzičara BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije