Muzika

"Horski susreti" za 130. rođendan "Jedinstva"

"Horski susreti" za 130. rođendan "Jedinstva"
Foto: Dražan Pozderović | "Horski susreti" za 130 godina "Jedinstva"

​BANJALUKA - Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo" ove godine je u znaku proslave značajnog jubileja, svog 130. rođendana, a centralna manifestacija - Međunarodni horski festival "Banjalučki horski susreti" biće održana od 16. do 22. oktobra.

Banjalučko pjevačko društvo, jedno od najstarijih u Republici Srpskoj, pripremilo je bogat program tokom festivala, na kojem će se koncertima predstaviti domaći i gostujući sastavi, a biće održan i zanimljiv popratni sadržaj.

Iz SPD "Jedinstvo" na festivalu će učestvovati Mješoviti hor, Dječiji hor i Hor sveštenika Eparhije banjalučke. 

"Mješoviti hor je za ovih 31 godinu, otkad je obnovljen, nastupio na mnogim festivalima, olimpijadama i osvojio 28 zlatnih i srebrnih medalja, odlikovan je sa tri ordena i Zlatnim grbom grada Banjaluka", rekao je protojerej stavrofor Ratko Radujković, predsjednik SPD "Jedinstvo".

Pjevačko društvo, pored 130. jubileja, ove godine obilježava i 20. godišnjicu Međunarodnog horskog festivala.

"Sljedeće sedmice, počevši od ponedjeljka, obilježavamo naše dvostruke svečanosti, povodom kojih imamo mnogo kulturnih sadržaja i nadam se da će biti dovoljan broj zainteresovanih, kao i prethodnih godina", rekao je Nemanja Savić, dirigent Mješovitog hora SPD "Jedinstvo".

Svečanosti počinju otvaranjem retrospektivne izložbe u Malom izložbenom salonu Banskog dvora u Banjaluci. Izložba prati rad društva od nastanka do današnjeg dana.

"Izložba je kratak presjek ovih 130 godina, iskazan kroz fotografije koje smo uspjeli sakupiti i sačuvati iz perioda sa početka 20. vijeka, kao i od obnavljanja 1992. godine, pa do danas. Taj mali presjek će posjetiocima biti dostupan desetak dana, tako da će se moći upoznati sa našim dosadašnjim aktivnostima", dodao je Savić.

U srijedu, drugog festivalskog dana, u prostorijama Muzeja Republike Srpske biće održan koncert solista Mješovitog hora SDP "Jedinstvo" sa početkom u 19 časova. 

"Riječ je o našim bivšim i sadašnjim solistima, koji će nastupiti sa slobodno koncipiranim programom uz klavirsku pratnju Vlade Danića. Kao solisti će se predstaviti Ana Marković - sopran, Karolina Mihajlović - sopran, Tijana Vuksan - sopran, Albina Smajlović Tomić - sopran i Slaven Abazović - bariton", objasnio je Savić.

Međunarodni horski festival biće zvanično otvoren u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u 20 časova. Tim povodom biće održan Koncert horova Eparhije banjalučke.

"Na ovom koncertu nastupiće Hor sveštenika, Dječiji hor, Mješoviti hor SPD 'Jedinstvo' Banjaluka, te horovi iz Laktaša i Prnjavora, a gosti će biti sastav bogoslova iz Sremskih Karlovaca", istakao je Savić.

Naredni dan je rezervisan za nastupe gostiju festivala, koji dolaze iz Srbije, Rumunije i Sjeverne Makedonije.

"Gostovaće hor 'Saund' iz Bukurešta sa dirigentom Vojkuom Popeskuom, zatim hor 'Dragan Šuplevski' iz Skoplja sa dirigentom Sašom Tatarčevskim i dva manja ansambla, ansambl iz Sremskih Karlovaca i Ženska pevačka grupa 'Moba' iz Beograda", kazao je Savić.

Dodao je da se grupa "Moba" već predstavila na prošlogodišnjem festivalu, ali da su tada bili duet, a sada će nastupiti u kvartetu, odnosno u njihovom punom sastavu.

Istakao je da će na kraju koncerta svi horovi nastupiti zajedno i da očekuje vrlo zanimljivo i sadržajno veče.

Peti festivalski dan počeće nešto ranije u odnosu na prethodne. Naime, u subotu, 21. oktobra, u 11 časova u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor zakazana je promocija jubilarnih izdanja SPD "Jedinstvo".

"To su značajna izdanja koja smo pripremili za ovu godinu. Jedno je monografija u kojoj će se naći presjek 130 godina osnivanja, obnavljanja i rada 'Jedinstva' u različitim periodima, a uz to je bogato ilustrovana fotografijama iz različitih perioda, pa će biti zanimljiva i za sve bivše članove hora, kojih ima više od 500", naglasio je Savić.

Uz monografiju, SPD "Jedinstvo" će predstaviti tri kompakt-diska i novi DVD sa spotovima u izdanju Radio-televizije Republike Srpske. 

Subotnji repertoar se nastavlja predavanjem muzikologa i profesora Muzikološkog instituta SANU iz Beograda Miloša Bralovića, čije je predavanje zakazano u 11.30. Predavanje je o temi "Srpska horska muzika".

"Bralović će nas podsjetiti na horsko stvaralaštvo na našem prostoru u proteklih 200 godina. Gostujući predavači su akademik i kompozitor Svetislav Božić, kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski, a očekujemo i prisustvo Dejana Savića, dirigenta i savjetnika za kulturu predsjednika Srbije", objasnio je dirigent SPD "Jedinstvo".

Završni koncert biće održan u 20 časova istog dana u Koncertnoj dvorani Banskog dvora. 

"Na ovom koncertu nastupaće svi naši gosti, zatim Hor Hrama Svetog Save iz Beograda sa dirigentkinjom Katarinom Stanković, banjalučki horovi Dječiji i Mješoviti hor SPD 'Jedinstvo' i ženski kamerni hor 'Banjalučanke'", kazao je Savić.

Dodao je da će se u nedjelju, 22. oktobra, Hor Hrama Svetog Save iz Beograda pridružiti SPD "Jedinstvo" na nedjeljnoj liturgiji u Hramu Hrista Spasitelja, kao i grupa veterana banjalučkog pjevačkog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije