Muzika

Interpretacije koje odišu poštovanjem prema prošlosti

Interpretacije koje odišu poštovanjem prema prošlosti
Foto: B.Brezo | Interpretacije koje odišu poštovanjem prema prošlosti

BANJALUKA - Koncert poznatog dvojca braće Teofilovići i akordeoniste Bobana Bjelića održan je u četvrtak uveče u Koncertnoj sali Kulturnog centra Banski dvor. Ratko i Radiša Teofilović, jedinstveni izvođači drevne srpske i balkanske vokalne muzike, u Banskom dvoru rado su viđeni gosti, a posljednji koncert u Banjaluci održali su u martu 2019. godine.

"Moram da priznam da je Banjaluka jedan od retkih gradova u kojima se naši koncerti, zahvaljujući gospodinu Mladenu Matoviću, pretvaraju u jednu divnu tradiciju. U ovakvim okolnostima karte su raspodane, ali mi znamo da bi ova sala bila prepuna i da nije pandemija. Uvek rado dolazimo u Banjaluku, još od 1995. godine", rekao je nakon koncerta Ratko Teofilović.

Ovaj put na sceni im se pridružio akordeonista Boban Bjelić.

"Boban je zanimljiv i to je publika imala priliku da čuje i oseti, a Ratko i ja smo pokušali da ovaj program uobličimo na drugačiji način, pa je publika imala priliku da čuje nove pesme", kazao je Radiša Teofilović.

Muzika braće Teofilovića sažima vijekove tradicionalnog muzičkog nasljeđa i evocira duh cjelokupnog regiona. Mnoge pjesme koje Ratko i Radiša izvode bile su skrivene duboko u kolektivnom pamćenju naroda, mnoge druge pjesme sasvim zaboravljene ili sačuvane samo u fragmentima. Teofilovići su tragali za njima, pronalazili ih i vraćali u život, darujući im ponovo izvorna značenja i emocije, ali obogaćene visoko individualizovanim umjetničkim pristupom i savremenim uticajima.  Za Bobana Bjelića nastup s Teofilovićima velika je čast.

"Zadovoljstvo mi je što se pojavljujem kao gost na koncertu Teofilovića. Izveo sam svoju solističku kompoziciju, odnosno nekoliko stavova iz mojih 'Balkanskih svita' i s njima sam obradio nekoliko pesama u jednom posebnom aranžmanu koji nije tipičan za zvuk harmonike kakav obično znamo. Pokušao sam da dočaram neki drugi zvuk - tu postoje melodijski basovi koji su interesantni jer ja sam muzičar iz sfere klasične muzike", rekao je akordeonista Boban Bjelić.

Aranžmani i interpretacije koje je publika bila u prilici da čuje odišu dubokim poštovanjem ne samo prema prošlosti, već i sadašnjosti, naravno i budućnosti. Koncert je protekao uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije