Muzika

Katarina Jovanović: Tek sada shvatam prirodu svog glasa

Katarina Jovanović: Tek sada shvatam prirodu svog glasa
Katarina Jovanović: Tek sada shvatam prirodu svog glasa

BEOGRAD - Sopran Katarina Jovanović, jedna od najuspješnijih srpskih umjetnica na evropskoj muzičkoj sceni, čiji je ''lajv" CD sa pijanistom Brunom Fontenom nominovan za najbolji koncertni snimak u Francuskoj, upravo je u Parizu završila prvi dan snimanja novog materijala sa pijanistkinjom Lor Favr Kan.

"U oktobru će nam se pridružiti i mecosopran Klementin Maržen pa ćemo imati još nekoliko dana snimanja. Tek nedavno, otkada mi je objavljen CD za 'Naxos', koji sam snimila sa Nacionalnim orkestrom iz Lila i Žanom Klodom Kasadesom, a koji je proglašen za jedan od najboljih snimaka u časopisu 'Gramofone i BBC mjuzik', počela sam da volim snimanja i da zaista shvatam prirodu svog glasa i svoj talenat", rekla je ona.

Sopran izuzetne međunarodne operske i koncertne karijere, koju je uspješno gradila upravo u Parizu nakon osvajanja nagrade na Takmičenju Monserat Kabalje u Barseloni 2000. godine, već nekoliko godina više vremena provodi u rodnom Beogradu u kome radi kao docent na Katedri za solo pjevanje Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu i direktor Opere Narodnog pozorišta.

Prva žena direktor Opere u istoriji nacionalnog teatra, pjevala je mnoge uloge u operskim kućama u Velikoj Britaniji, Francuskoj, SAD, Portugalu i Južnoj Africi, a kao solo pjevačica nastupala je u najvažnijim koncertnim dvoranama u Londonu, Parizu, Bilbau, Tel Avivu, Kanu, Remsu, Barseloni, Berlinu, Tuluzu, Avinjonu, Bordou, Monpeljeu, Dablinu, Vašingtonu, Čikagu...

Pored intenzivne izvođačke djelatnosti, kao pedagog na FMU prenosi studentima svoja iskustva. Kako kaže, trudi se da ih navede na put umjetnosti, istraživanja, radoznalosti.

Za umjetnicu poznatu po visokim zahtjevima prema sebi i drugima važno je studentima ''usaditi ideju o neprestanom radu, da prihvate jedostavnu istinu da se vokalna umetnost kao ni svaka druga umetnost ne može naučiti, da zahteva celog čoveka i da je poduhvat kompletne ličnosti".

Pravo iz Pariza, Katarina Jovanović ide na festival klasične muzike u Aleksandrovcu, koji je pokrenula prije nekoliko godina i čiji je umjetnički direktor.

'''Muzika, Vino, Priroda' je četvrto izdanje ovog festivala, koji postaje sve jači i kvalitetniji. Ideja vodilja je predstavljanje umetničkog sadržaja najvišeg evropskog nivoa aleksandrovačkoj publici i tu nema kompromisa'', rekla je i dodala da zato ove godine u Aleksandrovcu nastupaju Nemanja Radulović i "Trilles du diable", Edin Karamazov, Vesna Stanković i Darinka Matić-Marović.

Prema riječima Katarine Jovanović, glavna preokupacija je decentralizacija i demokratizacija umjetničkog sadržaja najvišeg nivoa. Njeguju se i koncerti za djecu, koji su inkluzivni i interaktivni, što znači da ih slušaju djeca sa posebnim potrebama svih generacija uz pomoć Centra za djecu sa poremećajima u razvoju iz Aleksandrovca, kao i njihovi vršnjaci koji žive u aleksandrovačkom kraju ili su na odmoru u Župi.

Ove godine učestvovaće i djeca iz Logoigrice iz Zemuna, kretivne radionice za djecu sa raznim vrstama poremećaja u razvoju, ispričala je mlada umjetnica.

Krajem avgusta Jovanovićeva će u Beogradu učestvovati na prvom Dunavfestu u septembru.

Direktorka Opere nacionalnog teatra nije željela da otkrije planove za početak nove sezone. Oni su ''veliki i važni i dosezaće mnogo dalje od sledeće sezone, imaće dugoročno blagotvorno dejstvo".

"Od naslova mogu da pomenem novu postavku 'Karmen'. Kretivni tim je veoma visokog nivoa i to je sve što mogu da kažem za sada. Što se redovnog repertoara tiče, nastavićemo da ga poboljšavamo", istakla je Jovanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije