Muzika

Klavir i viola oduševili Trebinje

Klavir i viola oduševili Trebinje
Foto: Vesna Duka | Klavir i viola oduševili Trebinje

​Trebinjska publika je u petak veče, u prepunoj sali Muzeja Hercegovine, uživala u koncertu mlade pijanistkinje iz ovog grada Lane Perović i njene kolegice koja svira violu Jane Petrović.

Trebinjka Lana Perović, student četvrte godine Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kaže da u svome gradu nije svirala već godinama, otkako je otišla na studije, te da je uživala u koncertu sa kolegicom Janom i trudila se da u njihovom muziciranju maksimalno uživa i publika.

"Koncert je istovreemeno i odbrana magistarskog rada moje kolegice Jane, poslije kojeg je ona postala uspješan magistar viole, a meni je drago da sam je u tome podržavala, pruživši istovremeno i mojim sugrađanima koji vole ovu vrstu muzike, nadam se, jedno ugodno veče", kazala je Lana.

Njena kolegica, mlada Šapčanka Jana Petrović, koja je, kako tvrdi Lana, trenutno najbolji gudač na sarajevskoj akademiji,  kaže da njih dvije, kao podrška jedna drugoj, odavno funcionišu sjajno, a to se svakako moralo pretvoriti u prijateljstvo.

"Složila sam se sa Lanom da sve što budemo izvodili bude muzika dvadesetog veka, da to bude nešto novo i što nije često izvođeno, da ne kažem da su u pitanju dela koja se i teže izvode", kazala je Lana.

Srećna je, kaže, da je ona iz Srbije stekla za jako dobru prijateljicu iz Trebinja i da je neminovno bilo da njih dvije koje je spojila muzika spaja i privatno prijateljstvo.

S obzirom da su, zbog virusa korona, u prethodne dvije godine svirale uglavnom na koncertima koje je organizovala njihova akademija ili su nastupale na online izvođenjima, dvije mlade umjetnice su se složile da su sretne što sada mogu imati više koncerata i što za nekoliko dana nastupaju u Sarajevu, a zatim i u Beogradu, pa i Janinom rodnom Šapcu...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije