Muzika

"Kultura na ulice!": Na pozorišnom trgu Susan Sontag koncert mladih nada opere

"Kultura na ulice!": Na pozorišnom trgu Susan Sontag koncert mladih nada opere
Foto: Narodno pozorište Sarajevo/Ustupljena fotografija | "Kultura na ulice!": Na pozorišnom trgu Susan Sontag koncert mladih nada opere

SARAJEVO - Koncert "Mozartu u susret" u izvedbi mladih umjetnica i umjetnika Hane Salihović, Amile Ravkić i Erola Ramadanovića uz klavirsku pratnju Bakira Samardžića, biće upriličen 26. maja od 20 časova na na pozorišnom trgu Susan Sontag u Sarajevu.

Koncert će biti održan u okviru specijlanog programa Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) pod nazivom "Kultura na ulice!".

Kakko je saopšteno iz NPS, publika će moći uživati u atraktivnom umjetničkom programu ispunjenom bezvremenskim opernim arijama jednog od najvećih kompozitora klasične muzike V. A. Mocarta poput: "Padre, germani, addio", "Non piu andrai", "Voi che sapete", "Giunse alfin il momento… Deh vieni, non tardar", "Non siate ritrosi".

"Ideju koncerta 'Mocartu u susret' dobili smo upravo iz rada i spremanja nove premijere Mocartove opere 'Figarov pir'. Dobili smo želju da cijeli koncert posvetimo upravo Mozartu i da sarajevskoj publici prenesemo ljepotu njegovih djela. Naime, na koncertu ćemo pored arija i dueta iz pomenute opere, izvoditi arije, duete i tercet iz drugih poznatih njegovih opera, među kojima su 'Idomeneo', 'Don Giovanni' i 'Così fan tutte'. Također redoslijed programa smo uskladili sa prvim izvođenjima tih opera, dajući prostor publici da se bolje i više poveže sa Mocartovim stvaranjem", navode izvođači.

O programu "Kultura na ulice 2024!"

"Kultura na ulice 2024!" je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

"Projekat je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, dok je cilj projekta da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima", pojašnjavaju iz NPS.

Dalje napominju da u slučaju vremenskih neprilika Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina, te da je ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa "Kultura na ulice 2024!" besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije