Muzika

Marko Bošnjak za "Nezavisne": Glazba mi pomaže da razumijem sebe

Marko Bošnjak za "Nezavisne": Glazba mi pomaže da razumijem sebe
Foto: N.N. | Marko Bošnjak za "Nezavisne": Glazba mi pomaže da razumijem sebe

Marko Bošnjak, mladić zavidnih vokalnih sposobnosti, na ovogodišnjem hrvatskom takmičenju "Dora", na kojem se bira predstavnik Hrvatske na "Evroviziji", predstavio se pjesmom "Moli za nas", a sada, više od mjesec dana nakon ove muzičke borbe održane u Opatiji, njegova pjesma dobila je i vizuelni prikaz.

Bošnjakov talenat prepoznat je širom regiona, a popularnost je stekao još kao jedanaestogodišnji dječak, kada je 2016. godine pobijedio na dječjem takmičenju "Pinkove zvezdice".

Od tada, njegova karijera ide uzlaznom putanjom, a na "Dori" je završio kao drugoplasirani s pjesmom čiju muziku i tekst potpisuje Vlaho Arbulić. Ostao je zapamćen po snažnom i emotivnom nastupu koji se ne prestaje dijeliti i komentarisati na raznim društvenim  platformama, a  po mnogima on je bio favorit i neprežaljeni je predstavnik Hrvatske u Torinu.

"Ovo snimanje pružilo mi je još jedan segment u kojem sam mogao prikazati sebe na novi i drugačiji način. Kroz spot se simbolično provlači moja borba sa samim sobom te kontrast staloženosti i nemira", rekao je Bošnjak za "Nezavisne" o novom spotu.

Kako kaže, mogao bi da svoj vizuelni prikaz pjesme okarakteriše kao nešto minimalističko, moćno i emotivno, a svi njegovi coveri koji su objavljeni do sada broje po nekoliko miliona pregleda.

"Nadam se da je poruka i više nego dovoljna i jasna, iako volim ostaviti ljudima da sami dožive 'Moli za nas' na sebi jedinstven način", kazao je Bošnjak.

Njegove snažne vokalne sposobnosti pohvalili su brojni domaći muzičari s kojima je i sarađivao, a među kojima su Toni Cetinski, Ana Rucner, Tereza Kesovija, Kaliopi, Jelena Tomašević, Dražen Zečić...

"Glazba ima veliki utjecaj na mene. Sastavni je dio mog života. Pomaže mi i u dobrim i u lošim trenucima, u introspekciji i razumijevanju sebe", pojasnio je Bošnjak za naš list.

Svojim prvim singlom "Moli za nas", koji je objavljen na YouTubeu još prije predstavljanja na "Dori", osvojio je srca hrvatske, ali i regionalne publike, stoga ne čudi da je odmah bio u vrhu trendinga i postao favorit među 14 prijavljenih pjesama za ovogodišnju pobjedu najpopularnijeg hrvatskog muzičkog takmičenja.

"Oduševljen sam dojmovima publike nakon objave pjesme 'Moli za nas'. Očekivao sam dobru povratnu informaciju, ali nisam se nadao da će to biti ovakvih razmjera. Iznimno sam sretan i ovo mi je ogroman vjetar u leđa za sve što slijedi", zaključio je Bošnjak.

Podsjećamo, na kraju glasanja, Bošnjakova numera imala je ukupno 179 glasova, zauzimajući tako drugo mjesto na listi najboljih pjesama na "Dori", a zvanično je objavljena 10. februara kao njegov debitantski singl.

Ono po čemu mnogi pamte Bošnjaka svakako je izvedba numere "Što te nema" bh. muzičarke i kantautorke Jadranke Stojaković, koja mu je i donijela pobjedu na takmičenju "Pinkove zvezdice", a od tada je objavio na desetine covera, podsjećajući tako publiku kroz popularne numere na sopstveni talenat.

Marko Bošnjak rođen je 11. januara 2004. godine u Mostaru. S nepunih pet godina krenuo je u crkveni zbor sa svojim sestrama, gdje je časna sestra Anđelina Perić otkrila njegov pjevački talenat, te su njegovi prvi nastupi bili u vezi s  dječjim festivalom duhovne muzike "Djeca pjevaju Isusu", gdje je osvojio prva mjesta.

Pobijedio je i na festivalu "Djeca pjevaju hitove" u Prozor-Rami. Na međunarodnom dječjem festivalu "Dok teče Lašva" predstavio se s pjesmom "Ti to sigurno već znaš" i osvojio drugu nagradu stručnog žirija. U organizaciji festivala "EU - pred tvojim vratima" osvojio i prvo mjesto u Sarajevu, a sa samo 11 godina osvojio je i prvo mjesto na regionalnom muzičkom takmičenju "Pinkove zvezdice". Po završetku osnovne škole u Prozor-Rami otišao je u Zagreb, gdje je upisao Školu za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, a istovremeno je pohađao i muzičku školu "Husar & Tomčić".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije