Muzika

Nagrade potvrdile muzički kvalitet orkestra (FOTO)

Nagrade potvrdile muzički kvalitet orkestra (FOTO)
Nagrade potvrdile muzički kvalitet orkestra (FOTO)

BANJALUKA - Gradski tamburaški orkestar iz Banjaluke (GTO BL) još jednom je osvjetlao obraz svog grada i obogatio ga s tri značajne nagrade osvojene na nedavno završenom festivalu "Tamburica fest", koji je održan u Novom Sadu.

Banjalučki tamburaši su po ocjeni publike proglašeni za najbolji orkestar festivala. Za najboljeg bas primaša festivala je proglašena Nikolina Babić iz GTO BL, a treće priznanje ovom orkestru donio je Zlatan Mirić, umjetnički rukovodilac i dirigent, koji je osvojio specijalnu nagradu za najbolju novu tamburašku pjesmu. Njegovu kompoziciju "Jedna suza" na festivalu je izvela Aleksandra Radović uz pratnju GTO BL.

Spomenko Guzijan, predsjednik GTO BL, napominje da je "Tamburica fest" tokom proteklih osam godina postao ne samo jedan od najpopularnijih tamburaških festivala, nego i veoma kredibilna institucija u svijetu tamburaške muzike. 

"Direktor festivala Jovan Pejčić i umjetnički direktor Jovan Adamov svakom narednom festivalskom izdanju dodaju novu vrijednost. Kvalitet orkestara i programa koji orkestri izvode na 'Tamburica festu' iz godine u godinu raste. U takvoj konkurenciji se GTO BL ove godine izborio za tri veoma prestižne nagrade, što potvrđuje muzički kvalitet orkestra i programa koji orkestar ima na repertoaru", dodao je Guzijan.

Napomenuo je da bez obzira na ocjenu stručnog žirija, koji je nagradu za najbolji orkestar dodijelio tamburaškom sastavu "Sil-dil-daj" iz Hrvatske, publika je ocijenila da je apsolutni pobjednik festivala GTO BL, kome je i dodijelila specijalnu nagradu za najbolji orkestar.

"Više od 15.000 gledalaca je burnim ovacijama pozdravljalo izvedbe Mirićeve 'Jedne suze' u interpretaciji Aleksandre Radović, nekadašnjeg globalnog megahita "Hej, na na na" u izvođenju Marie Stavropoulos, te 'Male teme iz Srema', kod nas poznatije kao pjesma 'Hej, momci mladi", u interpretaciji Ljubana Trbojevića. Na kraju je publika zajedno sa banjalučkim tamburašima i solistima pjevala popularne teme, koje je Mirić složio u primamljiv i veseo tamburaški aranžman", opisao je Guzijan atmosferu koja je vladala tokom njihovog nastupa. 

Nikolina Babić je sa GTO BL petu godinu zaredom bila na "Tamburica festu" gdje su i ranije osvajali nagrade, ali joj je ove godine pripalo priznanje za najboljeg bas primaša na festivalu.

Ona je istakla da je učešće na tom festivalu prije svega jedno veliko iskustvo, ali da je ono što je najljepše predstavljanje samih instrumenata i promovisanje tamburaške muzike.

Babićeva je istakla da su uspomene koje nosi sa sobom podjednako važne, kao i njena prva solo nagrada. Prisjetila se puta na Siciliju gdje je takođe putovala kao član GTO BL, ali je napomenula da se raduje i nastupu u Nišu, gdje bi trebalo da idu ovog ljeta.

Pored nastupa na festivalima, GTO BL često nastupa i u svom matičnom gradu, a Guzijan je naveo da su do sada imali i značajnu podršku nadležnih institucija, koju, nažalost, nije uvijek pratila i odgovarajuća finansijska podrška.

"Nadamo se da će u narednom periodu ova podrška biti značajnija, imajući u vidu ostvarene rezultate orkestra i značaj njegovog prisustva na međunarodnoj sceni kao veoma reprezentativnog predstavnika RS i BiH", dodao je on. 

Istakao je da neće posustati na putu kojim idu, bez obzira na moguće probleme i prepreke. 

Ovogodišnjem "Tamburica festu" prethodila je međunarodna konferencija, u organizaciji Svjetske tamburaške asocijacije, na temu značaja i uloge tamburaške muzike u našem vremenu. U naučnom dijelu konferencije su učestvovali i članovi GTO BL Branko Davidović, koji je predsjednik Evropskog tamburaškog saveza, te Miro Marinković i Spomenko Guzijan, članovi Upravnog odbora Svjetske tamburaške asocijacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije