Muzika

Orkestar "Ban Svetislav Tisa Milosavljević" 22. marta u Banskom dvoru

Orkestar "Ban Svetislav Tisa Milosavljević" 22. marta u Banskom dvoru
Foto: N.N. | Orkestar "Ban Svetislav Tisa Milosavljević" 22. marta u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 22. marta, sa početkom u 20 časova, održaće se koncert Kamernog gudačkog orkestara "Ban Svetislav Tisa Milosavljević", a orkestru će se na ovom koncertu pridružiti gostujući koncert-majstor Jelena Dimitrijević, ispred Beogradske filharmonije.

Ansambl je za ovaj koncert pripremio djela kompozitora poznog romantizma, postromantizma i 20. vijeka, kao i djelo savremenog domaćeg kompozitora Zorana Erića "Cartoon".

"Pomenuti ansambl čine akademski muzičari sa bogatim orkestarskim iskustvom, a osnovan je sa namjerom da prema uzoru na kulturne centre regiona i naš grad dobije profesionalni gudački orkestar koji će, pored svjetskog repertoara, aktivno promovisati i domaće kompozitore", stoji u saopštenju Banskog dvora.

Ulaznice po cijeni od sedam KM mogu se kupiti na biletarnici Banskog dvora od 11. marta, svakim radnim danom, osim nedjeljom, u periodu od 12 do 18 časova.

Ansambl je zvanično promovisan na Dan Banskog dvora, 8. novembra 2020. godine, kada je i održao svoj prvi koncert. Svoje mjesto među članovima ovog orkestra našli su Jelena Dimitrijević, gostujući koncert-majstor, a na pozicijama prve violine su Milana Smiljanić, Jovana Jovanović, Marko Ružić i Tijana Mijatović. Pozicije druge violine zauzeće Nataša Grujinović, Lidija Bojinović, Renata Medinac Kaurin, Andrea Vulić i Anastasija Marić, dok su uz violu Srna Majar i Mirjana Kremenović. Zvuke violončela predstaviće nam Ozren Četković i Igor Babić, a uz kontrabas će ovom prilikom nastupiti Marko Kovačić.

Koncert-majstor Jelena Dimitrijević rođena je u Beogradu, gdje je završila srednje muzičko obrazovanje Muzičke škole "Dr Vojislav Vučković" u klasi prof. Biljane Jakšić-Nikolić. Studije nastavlja na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu u klasi prof. Jasne Maksimović, gdje ujedno i magistrira, a već tokom studija iskazuje interesovanje prema orkestarskoj djelatnosti i polaže audicije u najpoznatijim omladinskim orkestrima - Svetski omladinski orkestar, "Gustav Maler" omladinski orkestar, gdje se uz tutorstvo članova renomiranih svjetskih orkestara (Berlinske filharmonije, Bečke filharmonije) i vođstvo svjetski poznatih dirigenata (Ivana Fišera, Jakova Krajzberga, Aleksandra Vedernikova) opredjeljuje za ovu profesiju. Pohađala je i kurseve Dejana Mihajlovića, Stenlija Dodsa, Daglasa Bojda, Amadeusa Hojtlinga, a godine 2005. postaje stalni član Beogradske filharmonije.

Kao član Kamernog ansambla "Metamorphosis" od 2004. godine ostvaruje brojne premijere srpskog savremenog stvaralaštva i intenzivno sarađuje sa najpoznatijim srpskim kompozitorima. S ansamblom "Žebeljan" doprinosi umjetničkoj prezentaciji i premijerama djela i stvaralaštva istaknute kompozitorke i akademika Isidore Žebeljan. Tri godine intenzivno nastupa širom svijeta na festivalima sa operom "Macbeth" u okviru orkestra "No Borders" (kao vođa drugih violina) ostvarivši svjetski uspjeh i nagrade ovih festivala (Beč, Lisabon, Pariz, London, Roterdam, Brizbejn, Hamburg, Ljubljana, Tuluz, Mrselj, Monpelje). Kao član Beogradske filharmonije imala je priliku da sarađuje s najprestižnijim solistima i dirigentima današnjice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije