Muzika

Prijedor: Otvoren 16. Međunarodni festival horova "Zlatna vila"

Prijedor: Otvoren 16. Međunarodni festival horova "Zlatna vila"
Prijedor: Otvoren 16. Međunarodni festival horova "Zlatna vila"
Srna

PRIJEDOR - U Prijedoru je večeras otvoren 16. Međunarodi festival horova "Zlatna vila" na kojem se takmiči devet horova iz BiH, Slovenije, Srbije, Mađarske, Hrvatske i Češke.

Otvarajući Festival, gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je 130 godina horskog pjevanja u gradu na Sani duga tradicija i da to malo ko ima.

"Naši građani imaju smisla za ono što je lijepo i što se njeguje u cijelom svijetu", rekao je Pavić.

Prve festivalske večeri nastupili su Mešani pevski zbor Postojna iz Slovenije, crkveni hor "Sveti Roman Melod" iz Subotice, "Fandante čember" iz Mađarske, Djevojački zbor "Cantus ante omnia" iz Zagreba i Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo "Vila" iz Prijedora.

Druge festivalske večeri publici će se predstaviti hor "Aliluja" iz Beograda, Niški kamerni hor, Kamerni mješoviti hor "Lola" iz Sarajeva i hor "Ostrava" iz Češke.

Horovi u dvadesetminutnom nastupu izvode po pet kompozicija - djelo starog majstora, djelo iz 20. vijeka, djelo srpskog autora, djelo domaćeg autora i djelo po slobodnom izboru.

Nastupe horova ocjenjuje žiri u sastavu dirigent i vanredni profesor na Muzičkoj akademiji u LJubljani Marko Vatovec, vanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Jasenka Ostojić i docent na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu Božidar Crnjanski.

Za vrhunske domete u horskom pjevanju biće dodijeljena plaketa "Zlatna vila" i novčana nagrada od 5.000 KM, za hor koji osvoju nagradu publike predviđena je novčana nagrada od 1.500 KM, a žiri ima mogućnost dodijeliti pet posebnih priznanja za neke od elemenata horskog pjevanja - najbolja izvedba savremenog, domaćeg, duhovnog i djela starog majstora, te inovacija i virtuoznost u interpretaciji.

Od ove godine se, osim prve nagrade žirija i nagrade publike, uvode i povelje za osvojeno drugo i treće mjesto.

Svi horovi učestvovaće na koncertu prijateljstva sutra u podne na prijedorskom malom trgu.

Izvršni organizator i pokrovitelj "Zlatne vile" je grad Prijedor, suorganizator Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo "Vila", a prijatelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, NLB Razvojna banka, Fabrika keksa i srodnih proizvoda "Mira" Prijedor i hotel "Prijedor".

Međunarodni festival horova "Zlatna vila" dio je niza manifestacija i majskih svečanosti, kojima se obilježava 16. maj, Dan grada Prijedora.  

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije