Muzika

Satori i "Exit" objavili obradu pjesme "Đelem, đelem"

Satori i "Exit" objavili obradu pjesme "Đelem, đelem"
Foto: N.N. | Satori i "Exit" objavili obradu pjesme "Đelem, đelem"

Nizozemski muzičar Satori i "Exit" festival objavili su obradu pjesme "Đelem, đelem", koju je izvorno izvodila neponovljiva romska pjevačica Esma Redžepova.

"'Đelem, đelem', zvaničnu romsku himnu, reinterpretirali su i producirali Satori i osnivač 'Exit' festivala Dušan Kovačević, a video je sniman na glavnoj bini festivala 10. jula 2021. godine, za vrijeme Satorijevog nastupa i svjetske premijere pjesme. Pjesma je sada izdata u okviru Satorijeve izdavačke kuće 'Maktub Records', koja je upravo pokrenuta", navodi se u saopštenju "Exita".

Dalje navode da je u ovoj jedinstvenoj izvedbi semplovan vokal s jednog od posljednjih snimaka kraljice romske muzike Esme Redžepove, koji je "Exitu" ustupio njen sin Simeon Atanasov.

Stihove pjesme, koja je na kongresu Međunarodne romske unije 1990. godine usvojena za zvaničnu himnu Roma, napisao je jugoslovenski kompozitor romskog porijekla Žarko Jovanović još 1949. godine.

"Izvođenje obrade ove pjesme na glavnoj bini prošle godine bio je Satorijev poklon 'Exitu' za proslavu 20. godišnjice, kao i jedan od najemotivnijih momenata tog izdanja. Ideja za obradu studijskog snimka Esme Redžepeve je potekla od osnivača festivala Dušana Kovačevića, koji je nakon Satorijevog izvođenja na glavnoj bini pjesmu pustio još jednom, u svitanje, na moćnoj 'Exitovoj' Mts Dance Areni", zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije