Muzika

Spoj muzike i fotografije u video spotu grupe InTheRoom

Spoj muzike i fotografije u video spotu grupe InTheRoom
Foto: N.N. | Spoj muzike i fotografije u video spotu grupe InTheRoom

Sarajevski instrumentalni eksperimentalni bend InTheRoom predstavio je javnosti u petak 29. novembra spot za svoju pjesmu "Kölsch", koji je ujedno i najava njihovog nadolazećeg albuma.

Režiju i montažu spota potpisuje sarajevski, više puta nagrađivani fotoreporter Midhat Poturović, dok je pjesma snimana u "Old Mikefild" studiju, a producirao ju je Nedim Zlatar, zajedno sa članovima benda. 

Spot je sniman na lokacijama u, i oko Sarajeva te kroz savršenu fotografiju prikazuje ovaj grad iz sasvim novog ugla. 

"S obzirom da je pjesma instrumentala ideja nam je bila da video napravimo u stilu svojevrsnog intermezza, pa je saradnja sa našim prijateljem Midhatom, koji je inače vrhunski fotograf bila sasvim logična", kažu iz benda. 

InTheRoom je projekat četvorice muzičara koji djeluje već nekoliko godina. Radi se o instrumentalnom sastavu koji muziku stvara bez žanrovskih i stilskih ograničenja. Do sada su objavili jedan EP sa tri pjesme I jednim video spotom i zabilježili brojne nastupe u BiH, ali i regiji, na festivalima poput Zaječarske gitarijade, osječkog UFO festivala, te na Noise Mobility Festivalu u Munchenu, ovog ljeta. 

Trenutno završavaju rad na svom prvom albumu koji će biti objavljen početkom naredne godine, također pod etiketom Podmornice. Članovi InTheRooma svirali su i u bendovima KillingJazzHardCoreBaby, KZU ole ole & PZU oje oje, Propeler, Don Guido i Misionari, a svakodnevno sarađuju i sa drugim muzičarima na sceni. 

Pjesma "Kölsch" objavljena je sredinom novembra ove godine na prvoj kompilaciji sarajevske digitalne izdavačke kuće "Podmornica" koja nosi naziv "Ispod površine". Kompilacija koja sadrži samo domaće autore, privukla je u protekle dvije sedmice veliku pažnju domaće i regionalne muzičke javnosti. 

Na prvu kompilaciju uvršteni su autori: Indigo, Hibrid, Kolateral, InTheRoom, Bridgebanks, Jaddah, Melika Hadzic, S.P.O.J., Collision, FireWire, Ensar Sulejmanagic, Miran Kostic, Guruforg, Poket Coffee. 

Kompilacija se može poslušati na Youtube i Soundcloud, a dostupna je i na svim digitalnim prodavnicama i servisima kao što su: Spotify, Deezer i iTunes. 

"Podmornica" je poznata kao podetiketa "Submarine Vibes-a", domaće izdavačke kuće elektronske muzike koja je u protekle 4 godine objavila preko 70 izdanja kroz koja je predstavila preko 150 producenata iz cijelog svijeta. "Podmornica" kao digitalni label postoji već drugu godinu sa ciljem promovisanja domaćih nezavisnih i eksperimentalnih muzičara i njihovih projekata koji se ne oslanjaju isključivo na klupsku plesnu muziku, nego inspiraciju traže u preplitanju različitih žanrova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije