Muzika

Studenti sviraju Sarajevu

Studenti sviraju Sarajevu
Studenti sviraju Sarajevu

SARAJEVO - Muzička akademija u Sarajevu povodom jubilarne šezdesete godine postojanja u ciklusu "Students on stage" u Bosanskom kulturnom centru BKC sutra naveče u 19.30 nastavlja s koncertnim aktivnostima.

"Ideja je bila da studenti imaju redovnu muzičku sezonu i 'Students on stage' samo je jedna u nizu aktivnosti koje planiramo u jubilarnoj godini Akademije", rekao je za "Nezavisne novine" Vedran Tuce, profesor, te prodekan za koncertnu aktivnost ove ustanove.

Večerašnji program, kako piše u saopštenju Akademije, zamišljen je kao esencija kompozitorskog stvaralaštva počev od 17. pa do 21. vijeka, a javnosti će ga prezentovati mlade umjetničke snage, čije će interpretatorske mogućnosti jednog dana postati glavni nosioci muzičkog života BiH.

Te mlade snage, koje će na koncertnom podijumu sa slušateljima podijeliti umjetničke aspiracije, svirajući kompozicije Baha, Šumana, Bramsa i drugih velikana klasične muzike, su Valentina Dimitrijević (flauta), Edin Čekić (harmonika), Zerina Šabotić (klavir), Lazar Vinković (viola), Amela Frljučkić (harmonika), Džana Begović (violina), Azmir Halilović (harmonika) i Zlatan Božuta (klavir).

"Nismo htjeli prihvatiti činjenicu da scena umjetničke muzike u našem gradu egzistira isključivo kroz festivalska dešavanja te smo odlučili stvoriti permanentnu koncertnu sezonu osjećajući to kao obavezu prema društvu u kojem djelujemo", riječi su Vedrana Tuceta.

Koncertna sezona Muzičke akademije u narednom periodu javnosti će ponuditi niz koncertnih dešavanja kojima je za cilj u u kvalitetnom umjetničkom duhu proslaviti jubilej. Naredni koncert zakazan je već za 11. mart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije