Muzika

"Teatar za flautu" Marije Pilipović u ponedjeljak u Banskom dvoru

"Teatar za flautu" Marije Pilipović u ponedjeljak u Banskom dvoru
Foto: Ustupljena fotografija | "Teatar za flautu" Marije Pilipović u ponedjeljak u Banskom dvoru

BANJALUKA - Koncert "Teatar za flautu" flautistkinje Marije Pilipović biće održan u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u ponedjeljak, 5. decembra.

Gost na koncertu biće Dejan Janković na klaviru, a muzičko izvođenje upotpuniće i plesna koreografija Ane Tešić i Milice Jakovljević.

"'Teatar za flautu' predstavlja doktorski projekat u cilju promocije savremenog muzičkog stvaralaštva, gdje je poseban akcenat stavljen na kompozicije pisane za solo flautu koje, pored proširenih tehnika, zahtijevaju od izvođača scenski angažman kao dodatni performativni zahtjev - propisano kretanje na sceni, koreografija, kostimografija... Kompozicije su izabrane tako da prikažu što raznolikije zahtjeve pred kojima se nalaze izvođači - flautisti, izvodeći muziku 20. i 21. vijeka", navodi se u saopštenju Banskog dvora.

Marija Pilipović osnovne i magistarske studije završila je u Banjaluci, u klasi prof. Laure Levai-Aksin. Usavršavala se kod brojnih renomiranih flautista: E. Furer, R. Etkin, D. Fluri, K. Ačeva i drugih.

"Održala je brojne solističke koncerte širom BiH, Srbije, Hrvatske, Italije, Slovenije. Kao član različitih kamernih ansambala (Banjalučki barokni ansambl, Banjalučki trio, Ansambl 'Flutete') ostvarila je brojne nastupe kao što je festival FIMU u Francuskoj, zatim u Rusiji, Srbiji (Festival kamerne muzike 'Convivioum' Kragujevac, 'Mokranjčevi dani', 'Mokranjčevi sledbenici' Negotin, 'Mermer i zvuci' Aranđelovac, Festival savremene muzike Novi Sad, kao i u BiH ('Sarajevska zima' Sarajevo, 'Dani Vlade S. Miloševića' Banjaluka) i brojnim drugima", pojašnjava se u saopštenju.

Godine 2019. Pilipovićeva je snimila samostalni CD sa kompozicijama koje su premijerno komponovane i izvedene povodom učešća u projektu Foruma slavenskih kultura, a od 2014. godine zaposlena je na Akademiji umjetnosti u Banjaluci - Katedra za kamernu muziku, u zvanju viši asistent.

"Trenutno je student treće godine doktorskih studija - Odsjek flauta na Univerzitetu u Novom Sadu, te ovaj koncert predstavlja njen završni doktorsko-umjetnički projekat pod nazovom 'Teatar za flautu' - performativni zahtjevi za flautiste u literaturi za flautu 20. i 21. vijeka", navode iz Banskog dvora.

Gost na koncertu biće Dejan Janković, vanredni profesor na Katedri za klavir, harmoniku i gitaru na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Studirao je u klasi prof. Nevene Popović, a doktorske studije klavira završio je na FMU u Beogradu u klasi prof. dr um. Vladimira Cvijića.

"Dobitnik je brojnih nagrada na internacionalnim muzičkim takmičenjima u Rimu, Torinu, Beogradu, Val Tidoneu... Održao je oko 40 solističkih koncerata i isto toliko kamernih resitala i ostvario brojne nastupe širom Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Belgiji, Francuskoj i Španiji. Svirao je više puta kao solista s orkestrom Akademije umjetnosti u Banjaluci, te sa Banjalučkom filharmonijom i Niškim simfonijskim orkestrom. Učestvovao je na mnogim muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu", zaključuje se u saopštenju Banskog dvora.

Besplatne pozivnice za koncert mogu se preuzeti na biletarnici Banskog dvora radnim danom u periodu od 12 do 18 časova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije