Muzika

Učenici Muzičke škole "Konstantin Babić" osvajaju nagrade na svim meridijanima

Učenici Muzičke škole "Konstantin Babić" osvajaju nagrade na svim meridijanima
Foto: N.N. | Nema meridijana gdje učenici Muzičke škole "Konstantin Babić" nisu osvojili nagradu

PRNJAVOR - Da muzika govori sve jezike svijeta, još jednom su dokazali učenici Muzičke škole "Konstantin Babić" iz Prnjavora, koji su tokom ove školske godine u svoju školu i opštinu donijeli čak 79 nagrada i priznanja sa svih strana planete.

Brazil, Portugal, Španija, Francuska, Poljska, Ukrajina, Rusija, Rumunija, Indija, Australija i Japan samo su neke od zemalja gdje su mladi prnjavorski talenti učestvovali na online takmičenjima i postigli zapažene rezultate.

Ivana Sarić, učenica četvrtog razreda Osnovne muzičke škole, jedna od nagrađenih pijanistkinja, ističe da samo ljubav prema muzici nije dovoljna za ostvarivanje uspjeha, već i trud.

"Pored ljubavi koja je potrebna, vrlo je važna i vježba. Trudim se da se tokom cijele godine pripremam za takmičenja zajedno sa nastavnicom, a ne da to činimo samo tokom zadnjih dana pred takmičenje ili koncerte", kaže Sarićeva.

I nagrađena Tara Đuraš, učenica petog razred Osnovne muzičke škole, ističe da je konstantno vježbanje osnova za uspjeh, bilo da se radi o online ili takmičenjima uživo.

"Mjeseci vježbanja su osnova svega, mada je teže ići uživo na takmičenja, jer se samo jednom može odsvirati kompozicija. Sa druge strane, i online takmičenja su zahtjevna, jer zahtijevaju snimanje kompozicija, a jedina razlika je što kod takvih takmičenja možemo ponavljati dok ne budemo zadovoljni", kaže Tara.

Iako im je svaka nagrada draga i važna, ipak postoje neke koje su im draže od ostalih. Tako su Ivani najdraže nagrade iz Portugala, Francuske i Rusije, dok je Jovani Miljković, učenici trećeg razreda Srednje muzičke škole, najdraža nagrada stigla preko okeana.

"Sve nagrade su mi podjednako važne i drage jer je za svaku potreban veliki rad i trud, ali kao najdražu bih izdvojila specijalnu nagradu iz Brazila", kaže Miljkovićeva.

Jovana Miljković
Jovana Miljković

Iako je pandemija virusa korona uticala na sve segmente društva, profesorica klavira Tina Dabić kaže da su učenici i pored online nastave uspješno radili i pripremali svoje programe i kompozicije.

"Individualna nastava je malo specifična, jer su učenici sami odgovorni za svoj rad i svoje sviranje. Nastava na daljinu nije mnogo uticala na njihovo vježbanje. Oni su mogli i dalje sami da usavršavaju kompozicije, a pošto su bili kući, imali su više vremena te su tako mogli dodatno vježbati", navodi Dabićeva.

Ona ističe da su za uspjeh potrebni talenat, rad i predanost te da su nagrade stimulans, kako učenicima, tako i profesorima za dalji rad, naročito u periodima krize i zasićenja u radu koji se javljaju i kod profesora i kod učenika.

"Ove godine je to bilo specifično. Nakon jedne države poželjeli smo drugu, zatim nakon jednog kontinenta, poslali smo radove i na drugi, tako da to samo nameće mnogo više nivoe od onih na koje smo navikli", kaže profesorica.

Kao ni učenici, ni profesorica, ni vršilac dužnosti direktora ove obrazovne ustanove Gordana Babić ne kriju ponos na sve što su postigli tokom školske godine, iako situacija u septembru nije djelovala obećavajuće.

"Do sada je iza nas 17 takmičenja, jedno republičko, četiri na nivou BiH i 12 takmičenja koja su održana van granica naše države. Do sada smo osvojili 79 nagrada, a preko 50 nagrada je prvih", ističe Babićeva.

Prema njenim riječima, učenici i profesori nisu čekali da prođe pandemija, već su pronašli način i model kako da pokažu sve što su radili u proteklom periodu te se nadaju da će, ako uslovi budu dozvoljavali, imati mogućnost da se njihovi učenici i uživo predstave u nekima od tih zemalja.

Divna reklama za opštinu

Svi ovi rezultati koji su pristigli jedna su divna reklama, ne samo za našu školu, već i za lokalnu zajednicu, jer se u mnogim dijelovima svijeta čulo za Prnjavor, istakla je vršilac dužnosti direktora ove obrazovne ustanove Gordana Babić.

"Ja, kao rukovodilac ove ustanove, mogu da kažem da sam izuzetno ponosna na sve đake, ali i na nastavnike koji ovdje rade, jer njihov nesebičan rad i trud je za svaku pohvalu", kaže Babićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije