Muzika

Umro gitarista Berni Torm

Umro gitarista Berni Torm
Foto: Arhiva | Umro gitarista Berni Torm

Hard rock gitarist Berni Torm, koji je svirao gitaru u bendovima Ozija Ozborna te Iana Gilana preminuo je u nedjelju, 17. marta u 66 godini, nakon komplikacija uzrokovanih gripom, piše Billboard.

Službena stranica irskog gitariste potvrdila je vijest o smrti, a njegova porodica izdala je saopštenje u kojem navode da je Torm umro spokojno dan prije 67. rođendana, okružen svojom porodicom.

"Bio je na aparatima zadnje četiri sedmice u londonskoj bolnici nakon komplikacija uzrokovanih gripom. Berni će ostati zapamćen po tome što je posvetio svoj život muzici pet decenija. Veoma će nam nedostajati", napisala je porodica.

Rođen je 18. marta 1952. u Dablinu.

Torm se 1979. pridružio solo bendu Gillan, hard rock grupi koju je vodio bivši pjevač Deep Purplea Ijan Gilan. Napustio je bend 1981. zbog svađe oko novca.

Solo bendu Ozija Ozborna pridružio se nakratko 1982. kao zamjena za Rendija Roadsa, nakon njegove smrti u avionskoj nesreći. 

Nastavio se baviti muzikom u narednim godinama te je nakratko postao član Atomic Roostera 1983., a u kasnim 80-ima pridružio se grupi pjevača Di Snajdera Desperado.

Torm je lani u novembru objavio dvostruki album "Shadowland", na kojem gostuje bivši klavijaturist Gillana Kolin Tauns, prenosi Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije