Pozornica

18 godina KUD-a "Piskavica": Čuvajući tradiciju stigli do punoljetstva

18 godina KUD-a "Piskavica": Čuvajući tradiciju stigli do punoljetstva
Foto: N.N. | 18 godina KUD-a "Piskavica": Čuvajući tradiciju stigli do punoljetstva

BANJALUKA - Kulturno-umjetničko društvo "Piskavica", poznato kao promoter ovdašnjeg izvornog kulturnog nasljeđa širom svijeta, održalo je u nedjelju veče rođendanski koncert kojim je obilježilo 18 godina postojanja i rada.

U programu koncerta, koji je održan u Kulturnom centru Banski dvor, učestvovali su Narodni orkestar sa vokalnim solistima i pjevačkim grupama, te gosti Ivana Santrač i Ansambl "Kud koji".

Mirko Arambašić, sekretar KUD "Piskavica", naveo je da su težište programa stavili na orkestar, mlađe pjevačke grupe i soliste zbog pandemije virusa korona.

"Pandemija nam je mnogo otežala pripreme jer stariji članovi iz izvornih grupa ne rade, a folklorne sekcije se okupljaju jednom sedmično na dobrovoljnoj osnovi", istakao je Arambašić.

Naveo je da je ovogodišnji program bio specifičan jer je broj učesnika i posjetilaca ograničen zbog propisanih epidemioloških mjera.

"Dok je 2019. godine u programu Godišnjeg koncerta nastupalo 150 učesnika u prepunoj sali GP 'Jazavac', ove godine je taj broj ograničen na 30", rekao je Arambašić.

Koncertu je prisustvovao i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je kazao da je tradicija ljepota koju treba čuvati, a da je Banjaluka ponosna na sve čuvare naše tradicije i one koji ne daju da se zaboravi kako su naši narodi prije živjeli i čemu su se radovali.

Čestitajući im rođendan, gradonačelnik je istakao da KUD "Piskavica" ne samo da održava našu tradiciju i gaji njene elemente, nego ih promoviše u cijelom svijetu, što svjedoče i nagrade sa mnogih takmičenja.

"Iako epidemiološke mjere i virus korona nisu dozvolili da ova godišnjica bude obilježena sa stotinama učesnika i mnogobrojnom publikom kako zaslužuje, i na ovaj skromniji način pokazali su zašto toliko dugo postoje", rekao je Stanivuković, ističući da je u vremenu prolaznosti velika stvar opstati skoro dvije decenije.

KUD "Piskavica" je osnovan 2002. godine i radi u istoimenom živopisnom potkozarskom mjestu Piskavica.

Društvo broji oko 190 članova svih uzrasta i profesija (učenici, studenti, radnici i penzioneri), koji rade u više sekcija. Sa više od 40 javnih nastupa godišnje KUD "Piskavica" je jedno od najaktivnijih društava Republike Srpske. Do sada su nastupali na mnogobrojnim događajima u zemlji, regionu i Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije