Pozornica

Ansambl Ruske Armije "zapalio" Beograd

Ansambl Ruske Armije "zapalio" Beograd
Ansambl Ruske Armije "zapalio" Beograd

BEOGRAD - Spektakularni nastup legendarnog ansambla Ruske Armije "Aleksandrov" dugo će se pamtiti. Više od 100 profesionalnih umjetnika obučenih u tradicionalne nošnje, s originalnim koreografijama i nevjerovatnim plesačkim talentom donio je na kratko ruski duh u Beograd.

Pred prepunom dvoranom Doma sindikata najpoznatiji vojni hor na svijetu održao je u srpskoj prestonici 11. po redu koncert i ponovo pokazao zašto je najbolji.

Koncert je otvorio ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin, koji je zahvalio publici ali i predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću što su prisustvovali nastupu.

Podsjetivši da ansambl postoji skoro 90 godina, Čepurin je rekao da oni ne izvode samo rodoljubive pjesme već i pjesme o ljubavi, prijateljstvu, o odanosti.

"Pjesme su bliske i srpskom i ruskom narodu jer naši narodi maju široke duše i hrabra srca", rekao je Čepurin.

Čuvene ruske pjesme "Oči čarne", "Podmoskovske večeri", "Kaljinka" i "Čamdžije sa Volge" samo su neke od numera u kojima je publika skoro tri sata imala prilike da uživa, dok su fantastični igrači i akrobate cjelokupan događaj doveli do savršenstva.

Beograđani su uživali i uz zvuke duhovne muzike, ali i klasika ruskih i svjetskih kompozitora.

Posebno iznenađenje večeri bio je dio programa specijalno posvećen srpskoj publici gdje je ansambl izveo "Tamo daleko".

Ovom značajnom kuturnom događaju prisustvovali su istaknuti predstavnici politike, biznisa i kulture Srbije.

U okviru velike evropske turneje, ansambl će, povodom 70-ogodišnjice velike pobjede u Otadžbinskom ratu, u naredna tri mjeseca održati više od 40 koncerata u 13 zemalja, uključujući Berlin, Prag, Beč, Varšavu, Bratislavu, Bukurešt, Sofiju, Rigu i druge gradove istočne i zapadne Evrope.

Akademski ansambl pjesama i igara Ruske Armije A. V. Aleksandrova smatra se simbolom i ponosom ruske kulture. Ima tradiciju dugu čak 87 godina. Bogata istorija ovog ansambla tijesno je isprepletena sa istorijom Sovjetskog Saveza i savremene Rusije.

U cijelom svijetu ovaj ansambl stavljaju u rang sa takvim ruskim brendovima kao što su Boljšoj teatar, Ermitaž, Tretjakovska galerija i Muzej dijamanata moskovskog Kremlja.

Oni pjevaju na gotovo svim jezicima svijeta, uključujući kineski, indijski, turski...

(NN/Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije