Pozornica

BKC Tuzla godinu završava koncertom "Lege Artisa"

BKC Tuzla godinu završava koncertom "Lege Artisa"
Foto: N.N. | BKC Tuzla godinu završava koncertom "Lege Artisa"

Bosanski kulturni centar u Tuzli je i ovu godinu uspio realizovati niz značajnih projekata i programa, a sve to u složenoj epidemiološkoj situaciji, rečeno je na godišnjoj konferenciji za novinare ove kulturne ustanove.

Tokom 2021. godine BKC je realizovao 180 različitih događaja, a od toga, 97 kongresnih. Broj kulturnih događaja je povećan sa 60 na 83 ove godine.

"Naša intencija je smanjiti broj kongresnih, a povećati broj kulturnih događaja. Zadovoljni smo godinom. Zbog epidemioloških mjera morali smo se fokusirati na vlastitu produkciju. Naš najveći organizovani događaj je svakako Međunarodno bijenale minijature", kazala je Mirela Ibrahimović Mehanović, direktorica BKC-a. Ova ustanova naredne godine obilježava veliki jubilej, odnosno 25 godina rada. Umjetnost je magija, a nju upravo njeguje i baštini ova institucija", kazao je Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova BKC Tuzla.

"Pa, 25 godina je dug period, a možda i kratak za kulturu, ali je ipak jubilej. Mnogo se radilo u ovoj ustanovi koju su često zvali 'kuća na kraju grada'. Ipak, BKC je postao prepoznatljiva institucija kulture u BiH i regiji", smatra Ejubović. On dodaje da je za jubilej planiran poseban program uz bogat i raznovrstan sadržaj, ali i dva projekta u saradnji sa Akademijom dramskih umjetnosti Tuzla i BKC-om iz Sarajeva. U novembru naredne godine počinju Dani BKC Tuzla, a svi sadržaji i najave tokom godine sadržaće broj 25.

Kalendarsku godinu BKC završava tradicionalno, 28. decembra koncertom Mješovitog zbora "Lege Artis", a organizatori najavljuju kvalitetan koncert sa gostujućim izvođačima.

"Pored dječjeg i mješovitog zbora 'Lege Artis' nastupa i sjajan 'Gimpl' iz Hrvatske te pjevačka skupina 'Famos' iz Beograda. Osim toga, nastupit će i ansambl 'Iskre' iz Tuzle, vokalna grupa 'Libero' i 'Magnifico' iz Živinica. Koncert će upotpuniti i solisti Šejla Grgić iz 'Divanhane', te Dario Zombra iz Bijeljine", najavio je Jasmin Hasić, dirigent i umjetnički rukovodilac mješovitog hora "Lege Artis" te dodao da je pripremljena i izložba o članovima ovog tuzlanskog hora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije