Pozornica

Deseti "Juventafest" od 7. do 11. septembra

Deseti "Juventafest" od 7. do 11. septembra
Foto: Ustupljena fotografija | Deseti "Juventafest" od 7. do 11. septembra

SARAJEVO - Jubilarni, 10. Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva "Juventafest", u organizaciji Udruženja "Medija-Art", biće održan od 7. do 11. septembra u Sarajevu.

Tim povodom u prostorijama Centra kulture i mladih opštine Centar Sarajevo juče je održana konferencija za medije na kojoj su govorili Jasna Diklić, direktorica "Juventafesta", Emina Omerović, selektorka, Adis Omerović, izvršni koordinator festivala, te direktor Ernis Šljivo i glumac Armin Omerović u ime Centra za kulturu mladih opštine Centar Sarajevo.

Deseti "Juventafest", pored šest predstava iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, koje će biti odigrane u Narodnom pozorištu, Pozorištu mladih Sarajevo i Centru kulture i mladih opštine Centar Sarajevo, donosi bogat prateći program, u okviru kojeg će, dan prije otvaranja festivala, biti prikazan dokumentarni film "Neki novi Brodvej" te postavljena izložba plakata studenata Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo. Povodom jubileja biće promovisana i monografija "10. godina Juventafesta".

"Deseti, jubilarni 'Juventafest' je jedna vrsta pobjede i borbe s ovim društvom, sa svjetonazorima i sa svim ostalim elementima kontinuiteta koje je trebalo održati u organizaciji 'Juventafesta'. Jako puno je truda. 'Juventafest' je dio pokreta za inkluziju. I ove godine smo se fokusirali na Udruženje djece s Daunovim sindromom Banjaluka i dokumentarni film 'Neki novi Brodvej' Denisa Bojića. Film govori o društvenoj nebrizi prema toj omladini i njihovim potencijalima", rekla je, između ostalog, Jasna Diklić.

Selekciju 10. "Juventafesta" i program radionica predstavila je Emina Omerović.

"Selekcija 'Juventafesta' utjelovljuje našu misiju, a to je slavljenje različitosti, rušenje predrasuda, pomjeranje granica, i u tom smislu i ovogodišnja selekcija pršti od raznolikosti, slavi hrabrost i prostor slobode. Takmičarski program otvaramo u Narodnom pozorištu Sarajevo u 19.30  predstavom 'Figarova svadba' u izvedbi English Student Theatrea II gimnazije Maribor, Slovenija", kazala je Emina Omerović. Ona je dodala da će i ove godine biti održane muzička radionica, radionica lutaka iz ormara, radionica teatarskog klauna, radionica pokreta kao glumačkog sredstva i radionica za profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama "Krećem se - izražavam".

"Velika mi je čast i zadovoljstvo da smo i ove godine dio aktivnosti i vrijednosti 'Juventafesta', koje i mi gajimo u okviru naše scene", poručio je Ernis Šljivo, uz čestitke na istrajnosti kulturnog maratona, kako je festival nazvao Armin Omerović.

Žiri 10. "Juventafesta" čine glumica Jelena Rusjan, rediteljika Selma Spahić i glumica Mirna Jogunčić, a festival će biti zatvoren dodjelom glavne i specijalne nagrade žirija i predstavom "Međuprostor", koja nije u sklopu takmičarskog programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije