Pozornica

Djeci danas pozorište potrebnije više nego ikada

Djeci danas pozorište potrebnije više nego ikada
Foto: N.N. | Djeci danas pozorište potrebnije više nego ikada

BANJALUKA - Djeca treba da imaju mogućnost da uživaju u trenucima u zajednici koji ih podsjećaju na ono šta nam je zajedničko i gdje mogu da cijene brojne stvarnosti onoga što znači biti ljudsko biće.

Njima trebaju prostori u kojima će da istražuju nove načine mišljenja kojima se preispituju razdorne priče, prostori u kojima osjećaju empatiju prema onima koji su im najmanje slični, navela je Ivet Hardi, predsjednica Međunarodne asocijacije "Asitež" (ASSITEJ).

Ona je autorka ovogodišnje poruke, napisane povodom 20. marta - Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade. Uz prvi dan proljeća, sa nadom da će doći dan kad će se u školi učiti da proljeće počinje na Svjetski dan lutkarstva, lutkari svijeta od 2000. godine obilježavaju ove datume kojima se na svjetskoj mapi ispisuje značaj umjetnosti teatra za najmlađe.

Slogan ovogodišnje kampanje za Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade trebalo je da bude "Odvedite dijete u pozorište!", ali kako je zbog pandemije virusa korona većina svjetskih teatara zatvorena, ASSITEJ je pripremio alternativne virtuelne programe, a tradicionalno su upućene i poruke lutkarske zajednice, kojima se ističe značaj pozorišne umjetnosti u životu najmlađe publike, ali i kreativnosti u novonastalim uslovima izolacije.

I Dječije pozorište RS, kako tokom cijele prošle godine, tako i ovih martovskih dana, nastoji da svojim angažmanom pomogne djeci i roditeljima u prevazilaženju prevashodno psiholoških posljedica koje na porodicu ostavlja strah od prisustva bolesti.

"Uz sve epidemiološke mjere, svakodnevnu dezinfekciju prostora i brojne preventivne radnje kojima onemogućava da Dječije pozorište bude izloženo rizicima zaraze, ansambl nacionalnog teatra dosljedno istrajava u svojoj misiji promovisanja vrhunske umjetnosti i kulture neophodne za razvoj djece", navela je Ljiljana Labović Marinković, direktorica DP RS.

"Sirano de Beržerak", "Ružno pače", "Medvjedić Timotej", "Pinokio", samo su neki od naslova uz koje iz vikenda u vikend mališani i njihovi roditelji bezbrižno provode vrijeme u kući od snova.

"DP RS je smjeran i odgovoran partner porodici - djeci i roditeljima, kako bi umjetnost ostala lijek i snažno uporište nepobjedivosti duha i optimizma koji nam je danas, više nego ikada, potreban. Referišući se na međunarodni slogan 'Odvedite dijete u pozorište!', nacionalni teatar za djecu i dalje promoviše svoj slogan - 'Budite uz Dječije pozorište'. Dječije pozorište je uz vas!", istakla je Labović Marinkovićeva.

Ivet Hardi, uputila je i posebnu poruku povodom krize izazvane pandemijom virusa korona, a kako su mnoga pozorišta zatvorena, ona je posebno pozvala na saosjećanje sa djecom koja nemaju roditelje, udobne kuće i mogućnosti da lakše prebrode krizu.

Repertoar DP RS

Subota (20. mart) - "Ružno pače", 18 časova

Nedjelja (21. mart) - "Crvenkapa", 11 časova

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije