Pozornica

Eho "Zlatnog viteza" odjekivaće Banjalukom

Eho "Zlatnog viteza" odjekivaće Banjalukom
Foto: Jelena Đurđević | Eho "Zlatnog viteza" odjekivaće Banjalukom

BANJALUKA - Trodnevni festival "Eho Zlatnog viteza u Republici Srpskoj" počeće sutra u gradu na Vrbasu, a tim povodom u ovom gradu će se naći i jedan od najcjenjenijih umjetnika današnjice Nikolaj Petrovič Burljajev.

Burljajev je jedan od najznačajnijih živih umjetnika, glumac, režiser i profesor, nosilac ordena Svetog Save prvog reda i direktor festivala "Zlatni vitez".

"Eho Zlatnog viteza u RS" organizuju Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Ministarstvo kulture Rusije i Ministarstvo za vanredne situacije Rusije, pod pokroviteljstvom Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.

Luka Kecman, prorektor Banjalučkog univerziteta, rekao je da će festival biti otvoren u 20 časova gala koncertom istaknutih ruskih umjetnika u Kulturnom centru Banski dvor.

"Ukupno 30 ruskih umjetnika će se predstaviti izborom muzičkog programa renomiranog filmskog festivala 'Zlatni vitez' iz Moskve, a predvodiće ih predsjednik festivala Nikolaj Petrovič Burljajev. Na tom gala koncertu ćemo u sat i 45 minuta dobiti presjek onoga što jeste 'Zlatni vitez' kroz projekcije filmova i kroz njihov hor", istakao je Kecman.

Dodao je da se program "Zlatnog viteza" u Rusiji održava tokom cijele godine, a sada će se i Banjaluka upisati na mapu gradova ovog festivala.

"Nazvali smo ga 'Eho Zlatnog viteza u Republici Srpskoj' zato što je to samo dio onoga što se na ovom velikom festivalu dešava, a koji u sebi sadrži sve vidove umjetničkog izražavanja, pozorište, film, književnost i likovnu umjetnost", napomenuo je Kecman.

Putem Kanala šest moskovske televizije i uz pomoć Radio-televizije Republike Srpske, koja je generalni medijski pokrovitelj festivala, gala koncert direktno će biti prenošen u Moskvi, zahvaljujući čemu će dešavanje u Banjaluci imati priliku da vidi bar 10 miliona ljudi. Cjelodnevne projekcije igranih i dokumentarnih filmova planirane su za 29. i 30. septembrar u Vijećnici Banskog dvora.

Sanda Dodik, dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, istakla je da je jedan od osnovnih ciljeva Akademije da se što više poveže s akademijama u okruženju i festivalima koji postoje. Istakla je da je saradnja s Rusijom započeta prije dvije godine, te da je ove godine Banjaluka dobila i festival "Zlatni vitez", odnosno njegov odjek, eho.

Ulaz na sve događaje je besplatan s tim što je za gala koncert neophodno nabaviti besplatne ulaznice koje se mogu preuzeti u Banskom dvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije