Pozornica

"Jablan" otvara jubilarni festival pozorišta za djecu

"Jablan" otvara jubilarni festival pozorišta za djecu
Foto: Dječije pozorište RS | "Jablan" otvara jubilarni festival pozorišta za djecu

BANJALUKA - Premijerom predstave "Jablan" po motivima pripovijetke Petra Kočića i u režiji Duška Mazalice ove nedjelje (10. oktobra) biće otvoren 20. jubilarni Međunarodni festival pozorišta za djecu u Dječijem pozorištu RS (DP RS).

Program ovogodišnjeg festivala, kako je objasnila Ljiljana Labović Marinković, direktorica DP RS, čine predstave ansambala koji su prethodnih godina pobjeđivali na njihovom festivalu.

"Svih 19 godina u Banjaluku su stizali teatri iz mnogih svjetskih zemalja i pobjeđivali. Tim pobjednicima smo predložili da direktori i umjetnički direktori odaberu kojom će se predstavom predstaviti. Ovo je, dakle, u svakom smislu festival pobjednika. U tom kontekstu je najvažnije naglasiti ko su apsolutni pobjednici našeg festivala, a to je umjetnički ansambl Dječijeg pozorišta RS, koji je snagom svog kreativnog umijeća i snagom onoga što su kroz svoje premijere nosili u svijet bili zamajac i atribut da se osmjelimo da u Banjaluci osnujemo festival", istakla je Labović Marinkovićeva.

Naglasila je i da je ovogodišnji festival moćan jer ga otvaraju predstavom koju je režirao Duško Mazalica, i po tekstu našeg Petra Kočića.

Pred pozorišnom publikom biće predstave "Mogli" Državnog lutkarskog pozorišta iz Bratislave, Slovačka, "Debela" Pozorišta mladih iz Novog Sada, "Vjetar" Teatra "Smijeh" iz Frankfurta na Odri, Njemačka, "Palčić mrkvica" Mini teatra iz Ljubljane, Slovenija, "Korak po korak do čiste planete" Gradskog kazališta "Zorin dom" iz Karlovca, Hrvatska. Mališani, ali i njihovi roditelji uživaće i u komadima "Operski frižider" Teatra "Antonio Panzuto" iz Padove, Italija, "Pitam se, pitam, koliko sam bitan" Teatra za djecu i mlade iz Skoplja, Makedonija, "Teatru s ljubavlju" Dječijeg pozorišta iz Subotice, "Leptir" Pozorišta "Brodjačaja sobačka" iz Sankt Peterburga u Rusiji, te "Vitez božićne zvijezde" Pozorišta "Lalka" iz Varšave, Poljska.

Kao i svih prethodnih 19 godina poseban gost festivala je Pozorištance "Puž" iz Beograda, koji će igrati u čast pobjednika 16. oktobra.

Žiri koji čine Isidora Goncić, Dubravko Torjanac i Slobodan Perišić će dodijeliti gran-pri, odnosno nagradu za najbolju predstavu u cjelini, nagrade za najbolju režiju, scenografiju i muziku, kao i pet ravnopravnih glumačkih nagrada.

Pričajući o komadu "Jablan", Duško Mazalica je istakao da je zahvalan što mu je ukazana čast da režira, kao i da ta predstava koju je osmislio zajedno sa svojim kolegama otvori jubilarni festival.

"Bio mi je veliki izazov da se suočim sa lijepim izražajem Petra Kočića, pogotovo kada je u pitanju 'Jablan', pripovijetka koja je odavno u lektiri i koja uprkos svemu ostaje u lektiri. Znao sam da moram da radim dosta na dramatizaciji i morali smo da napravimo dramsko djelo. Radili smo dosta kako bismo što više zadržali Kočićev izraz, pa nismo mnogo domaštavali, već smo iskoristili taj segment ljubavne patnje iz pripovijetke 'Kroz maglu' i na taj način smo uspjeli da stvorimo jedno dramaturško srce na koje bi Kočić bio ponosan", otkrio je Mazalica.

U predstavi, pored Mazalice, igraju i Rade Kostić, Dragana Ilić, Aleksandar Blanić, koji potpisuje i muziku, Snežana Milidrag, Željko Milićević, Dragoslav Medojević, Đurđa Vukašinović, Božana Bijelić, Zorana Šuman te Đorđe Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije