Pozornica

"Jazavac" dobio novu hit predstavu?

"Jazavac" dobio novu hit predstavu?
Foto: Aleksandar Čavić | "Jazavac" dobio novu hit predstavu?

BANJALUKA - Premijerom predstave "Istina", rađene po tekstu savremenog francuskog pisca Floriana Zelera i u režiji Željka Stjepanovića, koji uz Ljubišu Savanovića, Draganu Marić i Aleksandru Spasojević igra u ovom komadu, u Gradskom pozorištu "Jazavac" u subotu uveče otvoreno je 11. izdanje Međunarodnog festivala glumca "Zaplet".

Prije izvedbe predstave na scenu "Jazavca" popeo se reditelj Saša Hajduković, kome je pripala čast da i zvanično festival proglasi otvorenim. Premijera domaćina na otvaranju tradicionalno je igrala van takmičarske konkurencije, a pored toga što su bili selektori ovogodišnjeg "Zapleta", Ljubiša Savanović i Dragana Marić briljirali su i na sceni. Ovo posebno važi za Savanovića, čiji lik je sve vrijeme nosio predstavu i u sali izazivao salve smijeha i aplauza. Kao što se može pretpostaviti, riječ je o komediji koja govori o dva braka najboljih prijatelja. Jedan od njih (igra ga Savanović) živjeće u laži, održavajući intimnu vezu kako sa svojom, tako i sa suprugom svog prijatelja.

"Mi njemu ne govorimo istinu da ga ne bismo povrijedili", rečenica je koja će se na opšte oduševljenje prisutnih, uz protok vremena, mijenjanje karaktera i situacije, Savanovićevom liku višestruko obiti o glavu. On je taj koji će na kraju insistirati na istini, a šta će ga dovesti do toga - banjalučka publika će u narednom periodu zasigurno biti željna da se uvjeri na licu mjesta.

Ljubiša Savanović na kraju večeri dobio je i nagradu publike za najboljeg glumca u predstavi, a komentari prisutnih bili su takvi da je Gradsko pozorište "Jazavac" dobilo novu hit predstavu jer se radi o pitkom i pametno napisanom tekstu, uvijek aktuelnoj i popularnoj temi, te na koncu o uigranoj ekipi koja godinama unazad vlada pozorišnom scenom u Banjaluci.

"Bilo je lijepo raditi. Ovo je vrlo pametno napisan tekst. Željko je fino smislio šta da radimo i kako da igramo. Ima prostora da se to unapređuje i nadam se da će predstava biti još bolja", prokomentarisao je Savanović nakon premijernog izvođenja. Na koji način su protagonisti komada, kako kaže najava, kružili oko istine, neposredno poslije premijere govorio je i Stjepanović.

"To je savremeni francuski pisac, koji nije poznat našoj publici. On je jako igran u Evropi, ima četiri-pet odličnih tekstova. Nastavak teksta 'Istina' je tekst 'Laž'. Ova drama se, dakle, nastavlja u sljedećem tekstu i donosi razrješenje svih dilema - šta je tu istina, a šta laž, i vjerovatno ćemo raditi još jednu predstavu kako bi publika saznala istinu", kroz smijeh je istakao Željko Stjepanović. Ovogodišnje izdanje "Zapleta" održava se pod sloganom "U glavu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije