Pozornica

"Jugoslavija, moja otadžbina": Predstava koja otvara pitanja, ali ne daje odgovore

"Jugoslavija, moja otadžbina": Predstava koja otvara pitanja, ali ne daje odgovore
Foto: N.N. | "Jugoslavija, moja otadžbina": Predstava koja otvara pitanja, ali ne daje odgovore

PRIJEDOR - Na sceni Pozorišta Prijedor izvedena je premijera predstave "Jugoslavija, moja otadžbina", a na ovom komadu radili su glumci tri pozorišta: iz Banjaluke, Prijedora i Kopra.

Predstava je nastala kao dramatizacija istoimenog romana Gorana Vojnovića u režiji Marka Misirače. Glavne uloge oca i sina tumače glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Boris Šavija i mladi glumac iz Kopra Blaž Popovski.

Sama radnja predstave prati priču o sinu iz mješovitog braka, koji je kao dijete bio svjedok raspada Jugoslavije, a kao mladić traga za ocem osumnjičenim za ratne zločine tražeći istinu.

"U pozorištu ne poručujete poruke i ne tražite reakcije. Uzmete jednu priču koja vam je uzbudljiva na ovom ili onom nivou, za koju iracionalno osjećate da je potrebna. Moj lični princip je da srcem odaberem temu, roman u ovom slučaju, i osjećam na mnogo nivoa da nam je ova priča zaista i potrebna", izjavio je Marko Misirača, reditelj predstave, za "Nezavisne".

Misirača je dodao da ova priča otvara mnogo pitanja i tema te da vjeruje da su svi koji su pogledali predstavu shvatili da ona ima mnogo dublji smisao.

"Predstava otvara probleme koji se tiču nas u proteklih 50-60 godina na ovim prostorima, svih koji su živjeli u toj bivšoj državi. Ova predstava je sve, ali sigurno ne daje direktne i konkretne crno-bijele poruke i odgovore na neka pitanja. Ako podstaknete ljude da misle o tome, a čak i neki profesionalci su mi rekli da im je puno pitanja otvorila i da su mnogo razmišljali, to je zapravo najviše što pozorište i umjetnost mogu da urade", poručio je Misirača.

Jedan od glavnih glumaca Boris Šavija kazao je da su ga za njegovu ulogu često pitali da li utjelovljuje heroja ili zločinca, a oni su u predstavi prije svega željeli da prikažu sudbinu jednog čovjeka i njegove porodice i na tome je bio fokus.

"Ovo je jedna jako dirljiva i tužna priča, bar sam je ja tako doživio. Trebaće vremena da saberem utiske, ali činilo mi se da ju je publika prihvatila baš onako kako smo mi i željeli u nekim svojim najoptimističnijim procjenama. Ja sam htio da branim princip svog karaktera, to se vidjelo naročito u zadnjoj sceni. Najtragičnije je kada vidite dva karaktera koja su oba u pravu, a njihovi svjetovi se ne sudaraju nego prolaze jedan pored drugog, kao dva voza, a to su otac i sin", rekao je Šavija.

Slovenac Blaž Popovski je prvi put radio u stranoj zemlji, igrao glavnu ulogu i nastupao na srpskom jeziku, a budući da pripada generaciji 1992. godine, o Jugoslaviji nije ništa znao. Prije ovoga nikada ranije nije govorio srpski jezik, a nada se da će predstava naići na pozitivne reakcije i u Sloveniji.

"Bio sam uplašen kako će sve to biti na kraju, ali zbog kovid situacije sam imao baš mnogo vremena da se spremim i ponosan sam na sebe kako sve to na kraju izgleda te smatram da je za svakog mladog glumca ovo dobrodošlo iskustvo", rekao je Popovski.

Prijedorska glumica Mirela Predojević izjavila je da je jako srećna što je došlo do jedne ovakve predstave, koja je nastala kao koprodukcija Pozorišta Prijedor i pozorišta iz Kopra "Teatro Kapodistria" te njemačke fondacije "Fridrih Ebert".

"Mislim da smo napravili veoma dobar projekat i da predstavi predstoji dug život na sceni i već smo aplicirali na neke od festivala. Sudeći po reakcijama publike, vjerujem da su shvatili šta je režiser zajedno sa nama želio da prenese", rekla je Predojevićeva.

Planirano je premijerno izvođenje i u Kopru, a igranje je zakazano za 30. jul.

Težak put do realizacije 

"Neka pozorišta nisu željela da rade, odustala su, kao na primjer Narodno pozorište iz Banjaluke, žao mi je zbog toga. Neki ljudi nekad nisu spremni da malo dublje uđu u stvari i kopaju. Prvobitna verzija je bila koprodukcija Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS) i Pozorišta iz Kopra i onda smo imali samo dva ansambla iz kojih sam ja napravio podjelu. Kada se NP RS povuklo iz te priče, a ostali su glumci iz pozorišta, onda smo napravili kompromis sa Pozorištem iz Prijedora. NP RS se nije nikada konkretno izjasnilo, ja sam slao upute, pokušavao sam da saznam", rekao je Misirača za "Nezavisne".

Povodom ovoga kontaktirali smo i direktoricu NP RS Maju Dodig, koja je izjavila da NP RS nije imalo nikada definisane obaveze ugovorom, dakle, nije došlo do samog pravnog modaliteta za sam projekat.

"Imajući u vidu da je moje imenovanje bilo u tom periodu pregovora, u tom periodu je bila procjena, imajući u vidu izražene izazove kada je u pitanju epidemiološka situacija i da su u tom trenutku bile zatvorene granice, što je samim po sebi nametalo nemogućnost koprodukcije, jer niti za naš glumački ansambl, niti za glumački ansambl iz Kopra nije postojala mogućnost za rad. Naš način poslovanja je mnogo drugačiji, gdje se osnivaču resornom ministarstvu dostavlja godišnji plan. Dakle, negdje se razumno morala voditi sama politika i projekcija i prosto zbog samih okolnosti, zatvorene granice, nije bilo moguće da se ulazi u tu saradnju. Procjena je da bi bilo vrlo rizično obavezati se ugovorom, a ja kažem da ugovora između NP RS i Pozorišta u Kopru nije bilo, dakle, nije bio potpisan. Nije bilo odustajanja, nego uopšte nije došlo do potpisivanja ugovora", kazala je Dodigova".  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije