Pozornica

Ministarstvo podržalo Narodno pozorište RS

Ministarstvo podržalo Narodno pozorište RS
Foto: Velibor Tripić | Ministarstvo podržalo Narodno pozorište RS

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je podržalo 25. Teatar fest "Petar Kočić", koji je od 5. do 11. juna 2023. godine, održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske pod sloganom "Između snoviđenja i realnosti".

"Ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić obratila se na samom otvaranju Festivala, izrazivši na taj način podršku redovnim programskim aktivnostima ove republičke ustanove kulture", navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske navodi da "na isti način podržava programske aktivnosti svih republičkih ustanova kulture u Republici Srpskoj."Upoznati smo sa nezadovoljstvom koje je kod dijela javnosti u Republici Srpskoj izazvalo gostovanje Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), kao i odlukom Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) da zbog gostovanja ovog teatra ne bude medijski pokrovitelj Teatar festa ove godine. Podsjećamo da je način rada i odabir predstava, kao i izvođača koji će se predstaviti na Teatar festu 'Petar Kočić' u nadležnosti Narodnog pozorišta Republike Srpske i selektora festivala", navodi se u saopštenju.

Povezane vijesti: 

Glumci Narodnog pozorišta RS i Grbićeva kroz suze demantovali natpise o njima (FOTO, VIDEO)

Piksi: Da li ja kao borac VRS trebam biti zabranjen u bilo kojem teatru u FBiH? (VIDEO)

Ministarstvo navodi da su predstave koje su odigrane tokom ovogodišnjeg Teatar festa govorile o običnom čovjeku, njegovim stremljenjima i očekivanjima, nepovjerenju i traganju za smislom.  

"Smatramo da se  Narodno pozorište  i ovoga puta rukovodilo isključivo i primarno  kvalitetom predstava koje su željeli  predstaviti u danima Teatar festa svojoj publici i da im sigurno nije bio cilj izazvati ovako negativne reakcije, te napominjemo da je SARTR gostovao i 2015. godine u Republici Srpskoj", navodi se u saopštenju.

Teatar fest se, kako se pojašnjava u saopštenju, održava 25 godina i  jedan  je  od najznačajnijih događaja kulture u Republici Srpskoj. 

"Ističemo  da je Narodno pozorište Republike Srpske u skorijem periodu unaprijedilo rad ove ustanove kulture. Formiran je i počeo sa radom simfonijski orkestar, stvorene su materijalne pretpostavke za njegovo djelovanje i rad, uspostavljene su i ojačane saradnje sa regionalnim pozorišnim kućama, okupljaju ljude iz svijeta kulture koji su svoje obrazovanje stekli na visokoobrazovnim ustanovama u Republici Srpskoj, stvaraju se temelji na kojima će kultura rasti i razvijati  se,  predstavljati novu pokretačku snagu naše Republike i biti prepoznatljiva u regionu, ali i u svijetu", zaključeno je u saopštenju Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije