Pozornica

Monodrama "Blagorodna" premijerno u DP RS

Monodrama "Blagorodna" premijerno u DP RS
Foto: N.N. | Monodrama "Blagorodna" premijerno u DP RS

BANJALUKA - Monodrama "Blagorodna" režisera i autora teksta Aleksandra Ilića, a u izvođenju Božane Bijelić, glumice Dječijeg pozorišta RS (DP RS), premijerno će biti izvedena 14. februara s početkom u 18 časova u DP RS.

Bijelićeva je izrazila zadovoljstvo što će publici biti predstavljena njena predstava, koja je njen master rad, a koja je nastala iz potrebe da napravi retrospektivu svog rada na sceni.

"Riječ je o monodrami, koja je veliki izazov za glumca, jer je na sceni prepušten sam sebi i nema nikoga ko će mu čuvati leđa ako posustane", rekla je Bijelićeva i dodala da je to nekonvencionalni teatar, koji nije nešto novo, ali se rijetko viđa.

"Imala sam potrebu da priču ispričam svojim osnovnim aparatima za rad, a to su moje tijelo, glas i um, i da pokušam uvesti publiku u magični svijet teatra na drugačiji način", navela je ona.

Reditelj predstave Aleksandar Ilić rekao je da su polazišne tačke predstave bile monodrama i mitologija, kojima je zajednički lik arhetipsko biće iz paganske mitologije - majka koja rađa, odnosno plodnost.

Ljiljana Labović Marinković, direktor DP RS, rekla je da predstava "Blagorodna" ukazuje na veliki umjetnički potencijal koji Republika Srpska ima među glumcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije