Pozornica

Pratite nas na Google news

More kao ogledalo naratora

More kao ogledalo naratora
More kao ogledalo naratora
Maja Isović

Deset godina kontinuiranog rada i hiljadu puta prepravljana prva rečenica dovele su do romana "Šum Panonskog mora", kojeg pjesnik Radomir D. Mitrić strpljivo piše i uskoro će staviti pred sud javnosti.

Poslije pet knjiga poezije, mladi bh. pjesnik privodi kraju pisanje romana koji je njegova autobiografska ispovijest, u kojem ima dosta dnevničkog, sjećanja na protekli rat, na fenomen odrastanja na burnom Balkanu, ali je istovremeno i dijalog sa umjetnošću u svim njenim sferama.

Radomir Mitrić istakao je da roman u podnaslovu ima odrednicu "Roman mozaik", gdje svako poglavlje "tvori zasebnu cjelinu, koje ipak veže jedna crvena nit pripovijedanja".

"Ljubav i smrt su suprotstavljeni polovi i njima je posvećena najveća pažnja u ovoj prozi. Dva toka pričanja čine temporalnost ove knjige, onaj koji tretira prošlost, i onaj koji se tiče sadašnjeg trenutka, što je sugestija autorove potrage za obnovom spaljene biblioteke, stradale u ratu i njene obnove", rekao je Mitrić.

Objasnio je da roman ima ispovijedni ton, on je istovremeno ostrvo, kula i svjetionik.

"Ostrvo kao mogućnost utočišta, kula kao način odbrane od obesmišljavanja svijeta i svjetionik kao mogućnost da se nekome pošalje poruka. Panonsko more je simbol fluidnih stanja naratora, njegovo nekadašnje postojanje i njegovo povlačenje u zemne dubine. Roman, koji se još nalazi u formi rukopisa, uskoro će biti objavljen, a pisan je u vremenskom rasponu od jedne decenije", istakao je on.

Nedavno je izašla njegova peta knjiga poezija pod nazivom "Mornarski tango", u kojoj Mitrić kroz liriku spaja fenomen argentinskog plesa i drevnu temu lutalaštva, kroz viziju savremenog Odiseja.

"Naslovi ciklusa u toj knjizi su imenovani prema koracima tanga. Kako se dinamizuje igra u plesu, tako se dinamizuje i radnja knjige. Naslov knjige je inspirisan naslovom jedne Brehtove pjesme, koju je u svojevrsni muzički kabare pretvorio Kurt Vejl", pojasnio je Mitrić.

Knjiga ima dosta naratološkog u sebi, jer autor smatra da je i sama poezija proistekla iz naratološkog koda. Brojne pjesme iz ove knjige već su imale svoje prevode na neke strane jezike, a jedna pjesma je nagrađena u Italiji.

Mitrić je za pjesmu "Ecce Homo Balcanicus" iz "Mornarskog tanga" u maju ove godine dobio medalju UNESCO-ovog poetskog direktorijuma, koji ima sjedište u Ređo Kalabriji na Siciliji.

"To je još jedno međunarodno priznanje za moj rad koje mi mnogo znači. Pozvan sam na Siciliju da održim predavanje o fenomenu bosanskih stećaka, a na jesen planiram održati predavanje u Veclaru u Njemačkoj o fantastičnom u književnosti", rekao je Mitrić.

Mitrić je objavio pet knjiga poezije: "Nostalgija za punoćom", "Osvešćenje", "Summer Quartette and Story about Mediterranean/Ljetnji kvartet i Priča o Mediteranu", "Unutrašnji Vavilon" i "Mornarski tango".

Biografija

Radomir D. Mitrić rođen je 1981. godine u Jajcu. Završio je Srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, gdje trenutno i radi u svojstvu asistenta. Pisanjem se bavi od četrnaeste godine. Poezija mu je objavljivana u brojnim časopisima i prevođena na engleski, njemački, francuski, italijanski, španski, ruski i bugarski jezik. Za književni rad dobio je dosta nagrada, između kojih se izdvajaju "Brankova nagrada" i "Miloš Crnjanski".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije