Pozornica

Pratite nas na Google news

"Nevid" teatar nastavlja turneju po BiH

"Nevid" teatar nastavlja turneju po BiH
Foto: Ilustracija | "Nevid" teatar nastavlja turneju po BiH
Milan Rakulj

BANJALUKA - Nakon premijernog izvođenja interaktivno-obrazovne predstave za djecu "Princeza Zlatka u kraljevstvu boja" u Mostaru prije desetak dana, "Nevid" teatar nastavlja turneju po Bosni i Hercegovini.

Glumci Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić ovaj komad izveli su i u Tuzli, a sutra i narednih dana nastupi su zakazani u Kreševu, Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Bugojnu i Banjaluci.

Predstava se izvodi u okviru projekta "Nevid" teatra "Obrazovanje kroz igru", koji se sprovodi kroz zajednički projekat sa UN-om "Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH".

"Priča govori o princezi Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kralјevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznajući kralјevstva raznih boja, te na taj način razara predrasude svoga oca, kralјa Žutka, i prikazuje djeci da je svijet koji je obogaćen raznolikostima ujedno bogatiji i sadržajniji svijet", kaže sinopsis ove predstave, koja je nastala na osnovu motiva najbolјih dramskih tekstova izabranih na javnom konkursu "Nevid" teatra za originalni tekst u okviru projekta "Obrazovanje kroz igru".

Glavni motiv u predstavi, motiv boja, kažu u "Nevid" teatru, preuzet je iz dramskog teksta "Blago ispod krova" Sare Velage iz Jajca.

"Motiv princeze preuzet je iz dramskog teksta 'Gdje se sakrila lјepota?' Milice Malešević iz Banjaluke, a motiv većine gradova koji su prikazani kao kralјevstva, kao i neke činjenice koje govore o tim gradovima, preuzete su iz dramskog teksta 'Domovinom mojom' Nedima Puriša iz Zenice", saopšteno je.

Autor teksta je Marko Dukić, koji potpisuje i režiju i koreografiju. Kostimografkinje su Maja Mirković i Bilјana Tegeltija-Bojanić, koje su zajedno sa Đurđicom Bjelošević oblikovale i izradile rekvizitu. Lektorka je Nataša Kecman, dok je vajar saradnik Bojan Mikulić. Krojačice su Jela Bošković i Ljiljana Šiniković. Tehničku podršku pružili su Banjalučko studentsko pozorište i plesni studio "City Jazz" iz Banjaluke.

Raspored igranja:

18.7. - HKD "Napredak", Kreševo

19.7. - Bosanski kulturni centar, Sarajevo

21.7. - Centar za kulturu, Istočno Sarajevo

22.7. - Kulturno-sportski centar, Bugojno

24.7. - Dom omladine, Banjaluka

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije