Pozornica

Noć teatra opstaje i ujedinjuje pozorišne radnike

Noć teatra opstaje i ujedinjuje pozorišne radnike
Foto: Narodno pozorište RS | Noć teatra opstaje i ujedinjuje pozorišne radnike

Ovogodišnja evropska manifestacija posvećena pozorištu Noć teatra - Noć teatra BiH će se ove godine održati u subotu, 20. novembra, a i organizator iste u BiH je, kao i ranijih godina, Bosansko narodno pozorište Zenica.

Prema riječima koordinatorke Noći teatra BiH Merime Handanović, zemlje učesnice međunarodne teatarske manifestacije "European Theater Night", koja okuplja i ujedinuje evropske teatarske radnike i publiku, su: Hrvatska, BiH, Belgija, Srbija, Crna Gora, Češka, Bugarska, Slovenija, Austrija, Mađarska i Slovačka. Program Noći teatra primarno obuhvata pozorišne predstave i izvedbe, a svakako može sadržavati i sve ostale oblike scenskih i muzičko-scenskih umjetnosti (međunarodne koprodukcije i gostovanja, koncerti, čitanja i uprizorenja tekstova savremenih autora, višejezičnost, okrugle stolove i susrete s direktnim internetskim uključivanjem, zatim izložbe, igraonice i radionice za djecu).

Handanovićeva je istakla da će u BNP-u biti upriličene izvedbe dvije predstave za djecu "Talas hladnog vremena" (20 h) i koncert "Ludwig Wan Beethoven & Sonata time" (18 h).

Denis Krdžalić, izvršni producent manifestacije, izjavio je da će ovogodišnja Noć teatra biti održana u Zenici, Mostaru, Srebreniku, Sarajevu, Živinicama, Banjaluci, Kaknju, Travniku, Tuzli, Brčkom, Mrkonjić Gradu, Bugojnu, Zavidovićima, Laktašima, Konjicu i Gornjem Vakufu.

Iz navedenih gradova su se prijavila čak 24 učesnika sa 38 programskih aktivnosti. Krdžalić je istakao zadovoljstvo što uprkos pandemijskom vremenu Noć teatra u BiH opstaje i ujedinjuje pozorišne i kulturne radnike.

Mario Lukajić, marketing menadžer Narodnog pozorišta RS, izjavio je da ova kuća s radošću svake godine učestvuje u ovoj manifestaciji te je pozvao banjalučku publiku na izvedbu predstave "Stranci u noći" u subotu, 20. novembra, u 20 časova. Predstava je nastala prema tekstu Ane Đorđević, a režiju potpisuje Slađana Kilibarda.

Mrkonjićani će imati priliku da prisustvuju promociji knjige "Narodno pozorište Vrbaske banovine - osnivanje i umjetnički razvoj" Ljiljane Čekić, koja će biti održana u Gradskom pozorištu Mrkonjić Grad 20. novembra od 20 časova.

"Knjiga je rezultat istraživanja. Istraživanje i pisanje su trajali sedam godina i knjiga je dio doktorske disertacije koju sam odbranila na FDU u Beogradu 2015. godine. Ono što je lijepo jeste da me jedno mlado amatersko pozorište iz Mrkonjić Grada pozvalo da promovišem ovu knjigu", rekla je Čekićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije