Pozornica

Pratite nas na Google news

Održana svečana akademija povodom devet decenija NPRS

Održana svečana akademija povodom devet decenija NPRS
Foto: Velibor Tripić | Održana svečana akademija povodom devet decenija NPRS
Milan Rakulj

BANJALUKA - Svečana akademija povodom devet decenija od osnivanja Narodnog pozorišta Republike Srpske (NPRS) održana je večeras na Velikoj sceni ove kuće uz prisustvo državnog vrha Republike Srpke, ali i mnogobrojnih ličnosti iz kulturnog i javnog života.

Akademija je započela intoniranjem himne Republike Srpske, a publici se prva obratila Maja Dodig, direktorica NPRS.

Dodigova je istakla da ovaj datum nije odabran slučajno, te da je 23. septembra 1998, ukazom Vlade Republike Srpske, ova pozorišna kuća preimenovana u današnji naziv. Naziv se, kako je istakla, godinama mijenjao, a uz postojeći najviše su se zadržali nazivi Narodno pozorište Vrbaske banovine i Narodno pozorište Bosanke Krajine.

"Koliko god je naš razvojni put bio opterećen problemima isto toliko je bilo ponosa u proteklih devedeset godina. Dovoljno je da pogledamo istoriju ove kuće i da znamo koliko je ona značajna za ovaj kraj. Naša obaveza je da krčimo put prema novim generacijama i da istrajemo", kazala je Dodigova ističući da i NPRS u budućnosti vidi još jače i naprednije.

Publici se obratila i Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske ističući da NPRS već devedeset godina u kontinuitetu vrši svoju prosvetiteljsku misiju.

"Misija je ostala ista, da ovo pozorište bude jedna od najvažnijih ustanova za vaspitanje naroda i omladine kako je to isticao ban Milosavljević prilikom osnivanja pozorišta", rekla je Cvijanovićeva.

Dramski dio svečane akademije režirao je Aleksandar Pejaković.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije