Pozornica

"Pozorišne/Kazališne igre BiH" u Jajcu: Festival za koji živi cijeli jedan grad

"Pozorišne/Kazališne igre BiH" u Jajcu: Festival za koji živi cijeli jedan grad
Foto: Freepik/V. Ivash | "Pozorišne/Kazališne igre BiH" u Jajcu: Festival za koji živi cijeli jedan grad

JAJCE - Festival "Pozorišne/Kazališne igre BiH" u Jajcu biće svečano otvoren 28. juna, a na daskama pozorišne dvorane Doma kulture u Jajcu u takmičarskom programu do 6. jula biće prikazano sedam predstava.

Pored takmičarskog programa, ove godine publiku očekuje bogat prateći program, premijere predstava, izložbe, promocije knjiga, amaterske dječje predstave, te muzičko-scenski komadi.

Edin Hozan, načelnik opštine Jajce i predsjednik Vijeća festivala, ovim povodom kaže da je riječ o festivalu koji je glavni pozorišni događaj ne samo u Jajcu, nego i u Bosni i Hercegovini, nazvavši "Pozorišne/kazališne igre BiH" svojevrsnim "finalom prvenstva u pozorišnim predstavama" na kojem se odigra pet do sedam najboljih predstava premijerno izvedenih u protekloj sezoni.

"Grad Jajce, građani, žive za festival. O našoj upornosti da očuvamo tradiciju 'Pozorišnih igara BiH' govori i činjenica da je ovo 43. festival - 21 prije rata i 22 nakon rata", kazao je Hozan.

Selektor ovogodišnjeg festivala je teatrolog Zoran Mlinarević, a u nastavku teksta "Nezavisne" donose njegov izvještaj o takmičarskim predstavama.

"Drama o Mirjani i ovima oko nje"

Tekst: Ivor Martinić, režija: Nermin Hamzagić, Bosansko narodno pozorište Zenica

"'Drama o Mirjani i ovima oko nje' studija je lika glavne junakinje Mirjane (zapaženo glumačko ostvarenje Snežane Vidović), koja se ostvaruje kroz niz odnosa između nje i ostalih likova iz njenog okruženja. Iako ona sebe na početku drame definiše kao 'ženu koja ima samo kćer, godine, sjećanje i jedan stan koji mrzi', nju u stvari određuju ostali likovi koji je okružuju, svako od njih uronjen u vlastita egzistencijalna pitanja i nesigurnosti", zapisao je Zoran Mlinarević.

"Mali ratovi i kabine Zare"

Tekst: Vida Davidović, režija: Ivica Buljan, Narodno pozorište Republike Srpske Banjaluka

"Drama Vide Davidović priča je o odrastanju, koja se odvija u dva isprepletena vremenska razdoblja, u prošlosti i sadašnjosti. Prošlost je vrijeme rata, sadašnjost je obilježena traumama prošlosti, dok je budućnost eventualno moguća u Parizu. Prividni bajkoviti filter kroz koji nam autorica prikazuje sazrijevanje dvije glavne junakinje - Male iz prošlosti i neke druge Male iz sadašnjosti - ne može ublažiti traume odrastanja u njihovom surovom okruženju", ističe selektor.

"Marlene Dietrich: Pet tačaka optužnice"

Autorski projekat Harisa Pašovića, Narodno pozorište Sarajevo

"Haris Pašović se u svom autorskom projektu upušta u svojevrsnu potragu i rekonstrukciju lika i djela velike glumačke dive. Okvir predstave je fiktivno suđenje, svaka od pet tačaka optužnice osvjetljava neki od aspekata složenog života koji je vodila Marlene Dietrich. Mirjana Karanović preuzela je na sebe vrlo složen glumački zadatak, plastično gradeći svoju ulogu emotivno nabijenim monolozima kojima je publici oživjela Marlene Dietrich kroz njen odnos sa majkom, antiratni angažman, majčinstvo i intimne veze i prijateljstva koja je imala", zapaža Mlinarević.

"Otac"

Tekst: Florijan Zeler, režija: Dino Mustafić, Kamerni teatar 55

"Reditelj Dino Mustafić na sceni Kamernog teatra 55 postavio je poznatu porodičnu trilogiju Floriana Zelera, a od tri dramska teksta 'Otac' je svakako najbolje i najuspješnije Zelerovo djelo. Ova predstava je intimna introspekcija u unutrašnji svijet glavnog junaka Andréa (koga zaista upečatljivo utjelovljuje gostujući glumac Vladimir Jurc), čija stvarnost počinje da se urušava pod neumitnim pritiskom nastupajuće demencije", podvlači Zoran Mlinarević.

"Othello"

Tekst: Vilijem Šekspir, režija: Oksana Dmitrieva, SARTR

"'Othello', kao i mnogi drugi Šekspirovi komadi, u sebi nosi niz univerzalnih tema koje, u svakoj novoj postavci, imaju potencijal da se pokažu kao bolno i konkretno aktuelne. Gostujuća ukrajinska rediteljica Oksana Dmitrieva podsjetila nas je da je 'Otelo' također i drama o ratu i njegovim posljedicama", smatra selektor Mlinarević.

"Stepski vuk"

Tekst: Herman Hese, režija i dramatizacija: Tamara Kučinović, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru

"Poznati roman Hermana Hesea 'Stepski vuk' poslužio je rediteljici Tamari Kučinović i glumačkom ansamblu ove predstave kao polazna tačka za vrlo zanimljivo teatarsko istraživanje temeljnog odnosa između individualnog i kolektivnog. Oslanjajući se na veliko iskustvo rada u lutkarskom teatru, Kučinovićeva pronalazi zanimljiva i neuobičajena scenska rješenja, često zasnovana na vrlo dobro uigranoj kolektivnoj glumačkoj igri zasnovanoj na scenskom pokretu za koji je bio zadužen Goran Guksić", piše Mlinarević.

"Tri prikazivanja boga"

Tekst i režija Aleš Kurt, Narodno pozorište Tuzla

"Predstavom 'Tri prikazivanja boga' reditelj Aleš Kurt, koji je ujedno i autor teksta, svojom prepoznatljivom teatarskom poetikom istražuje trenutke neopisivog ljudskog užasa, uzevši za primjer tri ovakva dešavanja iz 20. vijeka: Bitku za Staljingrad, Koncentracijski logor Aušvic i Goli otok. Koristeći se kolekcijom alegorijskih likova koje na scenu donosi odlično uigran ansambl predstave, stilizacijom i scenskim pokretom (Belma Lizde Kurt), reditelj postavlja pitanje mračnih granica ljudskog iskustva bez upadanja u zamku ispraznog filozofiranja na sceni", zaključuje u svojoj selekciji Zoran Mlinarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije