Pozornica

Premijera predstave "Stranci u noći" u NP RS

Premijera predstave "Stranci u noći" u NP RS
Foto: N.N. | Premijera predstave "Stranci u noći" u NP RS

BANJALUKA - Nekarakteristična predstava za Narodno pozorište RS, istovremeno i moderna, zabavna i sa suštinskim pitanjima o povjerenju - "Stranci u noći" postavljena je na scenu ove pozorišne kuće u režiji Slađane Kilibarde.

Italijanski film "Potpuni stranci" Paola Đenovezea bio je inspiracija za autorku teksta Anu Đorđević, a čast da prvi pogledaju banjalučko izvođenje imali su predstavnici sedme sile, dok je premijera zakazana za večeras u 20 časova.

Sedam prijatelja (tri para i jedan samac) nalaze se na večeri kako bi zajedno posmatrali pomračenje Mjeseca. Kako veče odmiče, dolaze na ideju da svi izvade telefone i jedni drugima čitaju sve poruke, a da sve pozive uključe na spikerfon.

Sa svakom novom porukom ili pozivom otkrije se po jedna tajna prijatelja koji su mislili da znaju sve jedni o drugima. Ipak, nije sve onako kako izgleda, odnosno daleko je od toga.

Neko od njih krije poneku preljubu, ali postoji toliko drugih tajni koje ni izbliza ne očekujemo - neke su krajnje emotivne, neke su mračne, neke su, bar na prvu loptu, pomalo bizarne.

Marija i Nikola (Slađana Zrnić i Boris Šavija) su bračni par koji ima kćerku Minu (Sofija Ristić) tinejdžerskih godina, koja u ocu vidi najboljeg prijatelja, a majku smatra strogom i odbojnom. Tamara i Saša (Nikolina Friganović i Željko Erkić) su naizgled savršen par, ali ona ne zna da je on vara već mjesecima, dok im je zajednička tajna da je ona udarila čovjeka dok je vozila pijana, a Saša je preuzeo odgovornost za istu. Filip i Katarina (Miljka Brđanin i Rok Radiša) djeluju poletno, kao zaljubljeni srednjoškolci, a istovremeno Filip je sklon prevarama do te mjere da Kaću vara i sa Marijom. Bane (Vladimir Đorđević) nikako ih ne upoznaje sa djevojkom, ali ni ne može jer nema djevojku, nego momka.

Iako su sva pomenuta ozbiljna pitanja, dok otkrivaju svoje tajne, glumci će vas nasmijati do suza. Svojom igrom i energijom na sceni djeluju kao da su jedva čekali baš ovaj tekst, koji je iz svakog od njih izvukao gotovo najbolje što glumac može da ponudi u vidu emocija i talenta.

Potvrđujući pomenuta zapažanja, rediteljka Slađana Kilibarda je napomenula da "Stranci u noći" nisu samo puki prikaz uticaja razvoja tehnologije (u konkretnom slučaju mobilnih telefona i društvenih mreža) na međusobne odnose između ljudi. "Oni su minuciozni portret ogoljenosti i samoće današnjeg modernog svijeta. S partnerom ili solo, sa potomstvom ili bez njega, ljubav kao istinska potreba za pripadanjem modernom čovjeku postaje klizav teren. Strah od iskrenog pripadanja pretvara se u strah od života kao takvog, zato je lakše navući masku i biti neko drugi, otporan, neranjiv i svemoguć", navela je Kilibarda.

Glumac Vladimir Đorđević istakao je da vjeruje da će ova predstava odlično da korespondira sa publikom, čak i onom koja je navikla da gleda neke klasične predstave.

Nema sumnje da će ovaj komad dugo živjeti na daskama Narodnog pozorišta RS, a za sve one koji odluče da predstavu gledaju sa partnerom, možda bi bilo pametno da prvo obrišu memoriju svog telefona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije