Pozornica

Premijerno izvedena baletna predstava "Šapat šume" u Sarajevu

Premijerno izvedena baletna predstava "Šapat šume" u Sarajevu
Foto: N.N. | Premijerno izvedena baletna predstava "Šapat šume" u Sarajevu

SARAJEVO - Bh. baletna predstava "Šapat šume", domaći muzičko-scenski spektakl u pratnji dječjeg orkestra i hora koji producira Muzički atelje u Bosni i Hercegovini, izvedena je premijerno u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

Učesnike projekta činili su učenici četiri muzičke škole iz BiH i to Osnovne muzičke škola "Mladen Pozajić" Sarajevo, Srednje muzičke škole Sarajevo, Muzičko-obrazovnog sistema "Basics škola" Istočno Sarajevo i Osnovne glazbene škole "Brotnjo" Čitluk.

Organizatori su poručili da su izuzetno ponosni na projekat koji kroz umjetnost ujedinjuje djecu učesnike projekta, ali i djecu koja su njegova publika.

"'Šapat šume' je priča o bh. šumama i životinjama koje žive u njima, a koja nosi snažnu poruku o zajedništvu, o tome koliko je važno da jedni drugima pomažemo kako bi svima bilo bolje. Smatram da nam treba takva poruka u vremenu kada se počinju remetiti vrijednosti društvenog života i suživota u različitosti. Kome bolje prenijeti poruku nego onima na kojima svijet ostaje, a to su naša djeca", izjavio je Đorđe Jovančić, izvršni producent projekta i direktor produkcije.

Produkcija, iako poznata po dosadašnjim sličnim spektaklima za djecu i mlade koji su producirani na zavidnom nivou, ovog puta akcenat je stavila na umjetničke vrijednosti projekta i podstakla ih dobrom organizacijom, adekvatnim tehničkim uslovima i profesionalnim timom. Predstava prikazuje utemeljene segmente klasičnog baleta obojenog modernom scenografijom sa 3D mapingom, kostimografijom, šminkom i maskom, koji su privukli interes djece u publici. Rađena je po originalnom libretu Meline Alagić i Bojane Vidosavljević, a muziku je komponovao Moamer Balihodžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije