Pozornica

Premijerno izvedena predstava "Razvojni put Bore Šnajdera" u JDP-u

Premijerno izvedena predstava "Razvojni put Bore Šnajdera" u JDP-u
Foto: Tanjug | Premijerno izvedena predstava "Razvojni put Bore šnajdera"

BEOGRAD - Premijera predstave "Razvojni put Bore Šnajdera" Aleksandra Popovića u režiji Egona Savina održana je sinoć na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Izuzeztnu glumačku postavu na sceni JDP-a predvodio je Nenad Jezdić u naslovnoj ulozi.

"Ovo je drama plejade ljudi, o onima koji grade i razgrađuju, a ne onima koji ruše. Bora šnajder je naš daleki rođak i predak, postojao je i postoji danas" rekao je Jezdić u najavi predstave.

Osim Jezdića su višeminutne ovacije publike U JDP-u, svojom igrom izmamili i Radovan Vujović, Tamara Dragičević, Branislav Lečić, Nebojša Milovanović, Milica Gojković, Irfan Mensur, Branka Šelić, Lazar Đukić, Ognjen Nikola Radulović, Đorđe Pantović, Luka Lopičić, Katarina Rajković, Anđela Kuzmanović, Dunja Antić, Jana Rokić, Lana Vukašinović i Rade Stojiljković.

Djelo "Razvojni put Bore šnajdera" prvi put je izvedeno 1967. godine, a Popović je tada osvojio Sterijinu nagradu za najbolju savremenu dramu.

Po izboru kritike, u konkurenciji od 710 drama na srpskom jeziku, "Bora šnajder" proglašen je najboljom dramom u periodu od 1944. do 1993. godine.

Najavljujući premijeru predstave "Razvojni put Bore Šnajdera" reditelj Egon Savin je rekao da je Aleksandar Popović napisao preko 40 drama.

"Svakako je najplodniji srpski dramski pisac, a paradoksalno je retko igran. Od tih 40, po mom mišljenju, sigurno 10 drama mu spada u sam vrh evropske dramske književnosti. Drama o Bori šnajderu je njegovo kapitalno delo, a takođe je retko igrano. Komad je napisan u nezgodno vreme socijalizma i nije dočekan sa dobrodošlicom. Ipak, Aca je preživeo i preživeće, tako da je uz Steriju i Nušića, Popović naš najznačajniji dramski pisac" kazao je Egon Savin.

Dramaturg predstave je Božo Koprivica, scenograf Egon Savin, kostimograf Lana Cvijanović, a za scenski govor bila je zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.

                               

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije