Pozornica

Preminuo bariton Branislav Vukasović

Preminuo bariton Branislav Vukasović
Foto: Pixabay/Myriams-Fotos | Preminuo bariton Branislav Vukasović
N.N.

Prvak opere Srpskog narodnog pozorišta u penziji Branislav Vukasović preminuo je u Novom Sadu u 70. godini, saopštilo je danas to pozorište.

Kako se navodi, bariton Branislav Vukasović je dobitnik najvišeg priznanja SNP-a, Zlatne medalje "Jovan Đorđević" i Godišnjih nagrada SNP-a.

Učiteljsku školu je završio u Sremskim Karlovcima (1971) i radio u prosvjeti do 1979. godine. Pjevanje je učio kod Teodora Dinjaškog, a potom studirao na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Oktava Enigareskua. Od 1980. do penzionisanja (2012) bio je član Opere SNP-a.

Uspješno je ostvario više uloga iz lirskog baritonskog faha: Silvja (Pajaci), Papagena (Čarobna frula), Roberta (Jolanta), Marsela (Boemi), a jedan od najpopularnijih likova operske literature Rosinijevog berberina iz Sevilje (Figara) tumačio je više od sto puta.

Bio je i u komičnim, opersko-operetskim ulogama: Belkore (Ljubavni napitak), Ping (Turandot), Skula (Knez Igor), Biskroma (Viva la Mama), Jovan (Pokondirena tikva), mlinar Sima (Ero s onoga svijeta), Falke (Slepi miš), Homonai (Baron ciganin), Bambora (Jabuka).

U posljednjoj deceniji prošlog vijeka bio je jedan od nosilaca operskog repertoara kada je, pored ostalih, realizovao i niz velikih Verdijevih likova: Žermona (Travijata), grofa Lunu (Trubadur), Don Karlosa (Moć sudbine), Rodriga (Don Karlos) i Rigoleta (Rigoleto).

Za naslovnu ulogu Rigoleta dobio je Godišnju nagradu SNP (2004), a istu nagradu je ranije dobio i za visoka umjetnička ostvarenja uloga Marsela (1988.) i Falkea (1997).

Najviše priznanje SNP-a, Zlatna medalja "Jovan Đorđević" uručena mu je 2012. godine.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije