Pozornica

"Sabirni centar" otvorio novu sezonu: Živi i mrtvi u službi ovdašnjeg mentaliteta

"Sabirni centar" otvorio novu sezonu: Živi i mrtvi u službi ovdašnjeg mentaliteta
Foto: Ilustracija | "Sabirni centar" otvorio novu sezonu u NP RS: Živi i mrtvi u službi ovdašnjeg mentaliteta

BANJALUKA - Izvrnut naglavačke, pretumban, izmijenjen i radikalno drugačije pročitan od svih čitanja dosad, baš kako su i najavili akteri komada, "Sabirni centar" Dušana Kovačevića u režiji Marka Misirače i adaptaciji ovog reditelja i Ivana Velisavljevića, premijerno je izveden u srijedu veče na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS).

Ovom predstavom, rađenom po kultnom tekstu najboljeg srpskog živućeg dramskog pisca, kojom je Banjaluka u koprodukciji NP RS i Pozorišta Prijedor dobila još jednu odličnu predstavu, obilježen je i 87. rođendan bivšeg Narodnog pozorišta Vrbaske banovine i otvorena je 88. sezona nacionalnog teatra Republike Srpske.

Gore rečeno potvrdila je publika koja je na nogama, dugim i glasnim aplauzom nagradila ansambl.

Đorđe Marković, Nataša Ivančević, Ljubiša Savanović, Slađana Zrnić, Boris Šavija, Miljka Brđanin, Zlatan Vidović, Bojan Kolopić, Snježana Štikić, Siniša Vučićević, Aleksandar Stojković Piksi, Goran Jokić, Boško Đurđević i Dean Batoz uspjeli su na krajnje jasan i široj publici prihvatljiv način iznijeti komad koji graniči sa realnošću Banjaluke iz 1990. godine i metafizike koja se, po Kovačeviću, događa sa one strane, odnosno u zagrobnom životu.

Živi i mrtvi likovi smjenjivali su se na sceni, kovačevićevski ogolivši mentalitet naroda s ovih prostora, ne samo u istorijskom trenutku u kojem je predstava smještena, nego uopšte.

Da li je bilo teže igrati žive ili mrtve, za "Nezavisne" je nakon premijere govorio Aleksandar Stojković Piksi, glumac i umjetnički direktor NP RS.

"Nije bilo teško igrati čovjeka s one strane. Mislim da je bilo teže igrati žive. Oni imaju situaciju u kući gdje je čovjek na samrti, gdje umire dok je u komšiluku svadba. Treba 'nabosti' tu atmosferu, da se sve to igra nekim spuštenim tonom, da se ne pređe preko rampe i da ljudima koji to gledaju bude zanimljivo. Nama je bilo opuštenije. Igrali smo punim glasom. Moj lik koji je pijanac nije mario ni za šta za vrijeme života, a kamoli kad je umro", kazao je Stojković, koji je bio posebno srećan zbog koprodukcije sa Pozorištem Prijedor, u kojem je napravio svoje prve glumačke korake.

I u ovoj predstavi još jednom je uradila sjajan posao Dragana Purković-Macan, koja potpisuje scenografiju. Tako su spomenik sa Banj brda, rep aviona pilota Rudija Čajavca zajedno s ostalim detaljima sa scene dočaravali autentičnost mjesta radnje.

Idealistu, koji je mašući spomenutim repom kao nečim od neprocjenjive vrijednosti, bivšeg novinara Irfana, igrao je Zlatan Vidović. Ovaj glumac, čiji lik iz živih prelazi u mrtve jer nije mogao da podnese to što, umjesto otvaranja Gradskog muzeja narodne revolucije, biva svjedok privatizacije državne imovine u koju je toliko vjerovao, govorio je koliko je imao inspiracije u stvarnim likovima i događajima.

"Ja sam se rodio tih godina, upamtio sam, nažalost, raspadanje te velike zemlje. Mislim da je to u svakom slučaju bila tragedija, pogotovo u slučaju idealista koji nisu vidjeli mane koje je ta zemlja, kao svaka, imala. Jako lijepo je igrati jednog lirskog heroja, jer se Irfan do kraja borio za svoje principe, što je u današnjem sistemu i društvu rijetkost", otkrio nam je Vidović, uloživši nadu da će predstava imati uspješan repertoarski i festivalski život.

Ipak, prije same premijere kod ansambla je postojala bojazan da će mnogi u publici očekivati isključivo ono što su vidjeli u istoimenom filmu Gorana Markovića. Te bojazni, bar po svjedočenju Đorđa Markovića koji igra Mihajla Vukovića, profesora u penziji, nakon premijere više nije bilo.

"Ja sam vjerovao da će publika da prihvati nas. Film je nešto sasvim drugo. Mislim da film ne može da bude kao i predstava. Predstava se drugačije radi, drugačije je i prihvata publika. Vi ste vidjeli to po aplauzu. Moja uloga je divna. To je čovjek koji je htio da napravi muzej onima kojih više nema. Svaka moja riječ upućena je onima ispod kamena, ispod trave, onima koji su nama dali naše živote", zaključio je Marković.

Premijeri predstave prisustvovali su Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, Vladimir Nikolić, generalni konzul Republike Srbije u Banjaluci, i mnogi uvaženi gosti iz javnog i kulturnog života RS, a prije izvedbe samog komada u čast velikog glumca Vlastimira - Đuze Stoiljkovića, u izložbenom salonu "Živorad - Žika Pećarić" otvorena je izložba autorke Biljane Ostojić.

Miljka Brđanin i Željko Erkić glumci sezone

Odlukom Umjetničkog savjeta NP RS za najbolju predstavu u prošloj sezoni proglašen je komad "Švajcarska" autora Petra Mihajlovića, u režiji Milana Neškovića.

Nagrada za najbolju glumicu, koja je jezgrovita i sa puno nezadrživog šarma u predstavama "Posljednji mejdan Petra Kočića" u režiji Nebojše Bradića i predstavi "Švajcarska", dodijeljena je Miljki Brđanin, dok je za najboljeg glumca za izraženu karakterizaciju i samoironijski otklon, toliko potreban u građenju lika Petra Kočića u predstavi "Posljednji mejdan Petra Kočića", dodijeljena Željku Erkiću.

"Mislim da je jako bitno kad vam matična kuća oda priznanje, da je to velika stvar i srećna sam zbog toga. Nadam se da nas publika, pored toga što dođe da nas gleda, apsolutno doživljava. To dokazuje premijera 'Sabirnog centra'. Ne znam šta bih više poželjela. Nagradu sam dobila, imala sam divnu premijeru, sarađivala sam sa divnim ljudima i mogu samo još da izrazim nadu da će nam i sezona biti uspješna", kazala je Brđaninova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije