Pozornica

"Snješkovo" u znaku bajki i Eskima

"Snješkovo" u znaku bajki i Eskima
Foto: Ustupljene fotografije | "Snješkovo" u znaku bajki i Eskima

BANJALUKA - Paralelno s radom na novoj predstavi - "Sedam gavranova", u režiji Jakuba Maksimova iz Češke, u Dječijem pozorištu Republike Srpske uveliko traju pripreme i za 11. "Snješkovo".

Tako će se 15. decembra, iste večeri, dogoditi dva velika događaja za malu publiku. Naime, u 18 časova zakazana je premijera bajke braće Grim "Sedam gavranova", a u 20 časova biće otvoreno 11. "Snješkovo", koje se ove godine, s razlogom, zove "Snješkovo u bajkama braće Grim".

Na repertoaru Dječijeg pozorišta uz "Sedam gavranova" su i "Crvenkapa", "Ivica i Marica", "Vuk i sedam jarića" i "Kralj žabac", koje su još u 19. vijeku napisali braća Vilhelm i Jakob Grim, a čije bajke je UNESCO 2005. godine uvrstio na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

"Međutim, uz predstave koje će se igrati tokom decembra, mališani će imati priliku i da se upoznaju sa životom Eskima, nevjerovatnim narodom koji je nastanjen na samom sjeveru, na arktičkim obalama Sjeverne Amerike i Grenlandu, a kojih na svijetu ima samo šezdesetak hiljada. Ljeti stanuju u šatorima od krzna, a zimi u igluu, zimskoj kući načinjenoj od ledenih i snježnih ploča, u obliku dvije ili više kupola spojenih tunelom. Uz zidove se grade klupe, na zidovima niše za odlaganje pokućstva, a na vrhu se ostavljaju otvori za ventilaciju. Eskimi uvijek fasciniraju, jer su dalek narod koji ima svoja pravila življenja, pa je o Eskimima uvijek interesantno saznavati neke nove stvari", naveli su iz Dječijeg pozorišta RS.

Zato će ovogodišnje "Snješkovo" biti prilika da se mališani upoznaju sa ovim dalekim narodom koji sebe naziva Inuit, što znači "ljudi".

Kako žive dječaci i djevojčice Eskimi, od čega njihovi roditelji izrađuju igračke, kako prijateljuju sa haskijima, psima koji ih čuvaju i vuku njihove sanke, dočaraće ovogodišnje "Snješkovo", kroz autorski koncept scenografa Dječijeg pozorišta Berine Šuščević.

"U snježnom gradu, pod krovom Dječijeg pozorišta, tako će od 15. do 30. decembra trajati zimska čarolija, u koju će, uz bajke braće Grim, stići i Sveti Nikola i Djed Mraz, a domaćin, Snješko Bijelić će, sa malim Eskimima, dočekivati dječicu, darujući im slatkiše", naveli su iz Dječijeg pozorišta RS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije