Vizuelna umjetnost

"Noć u muzeju": U muzeju će spavati 500 učenika

"Noć u muzeju": U muzeju će spavati 500 učenika
Foto: N.N. | "Noć u muzeju": U muzeju će spavati 500 učenika

BANJALUKA - Četvrti Festival muzejske pedagogije i odgovornog građanstva "Noć u muzeju" (NUM), koji uz istraživačke laboratorije uključuje i postavljanje improvizovanih spavaonica u izložbenim prostorima Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS), biće održan večeras s početkom u 18 časova.

Ovaj festival biće održan u saradnji muzeja i Obrazovnog centra za demokratiju i ljudska prava CIVITAS s Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, a učesnicima će se na otvaranju obratiti Čarls Bejk, v.d. direktora Kancelarije američke ambasade u Banjaluci, Sandra Sladaković, direktorica CIVITAS-a, i Sarita Vujković, direktorica MSU RS.

"Po uzoru na muzejsku praksu prestižnog 'Smitsonijana', 'Noć u muzeju' jedinstven je koncept koji uključuje timski i projektni rad učenika iz cijele zemlje, iskustveno učenje i istraživanja u naučnim laboratorijama animiranog filma, plesa i trodimenzionalnog umjetničkog djela - instalacije, arheologije, ornitologije, etnologije, entomologije, konzervacije, kao i postavljanje improvizovanih spavaonica, u kojima će učenici zaista prespavati u muzejskom izložbenom prostoru", saopštili su iz MSU RS.

Sve istraživačke laboratorije, navedeno je dalje u saopštenju, upoznaju učenike s muzejskom građom, osnovnim zadaćama kustosa muzeja i konceptima građanskog obrazovanja, kao što su autoritet, odgovornost, pravda, vladavina prava, uvažavanje različitosti i javno zagovaranje.

U programu ove godine učestvuje 500 učenika iz Sarajeva, Banjaluke, Ljubuškog, Bihaća, Cazina, Ključa, Doboja, Previje, Foče, Goražda, Odžaka, Brčko distrikta, Konjica, Kreševa, Fojnice, Srebrenika, Zenice, Kaknja, Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Rogatice, Ilijaša, Maglaja, Kaćuna, Glamoča, Gradačca, Kalesije, Broda, Bugojna, Tuzle, Lukavca, Prnjavora i Živinica.

Sporazum o saradnji ANU RS i MSU RS

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANU RS) Rajko Kuzmanović i direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS (MSU RS) Sarita Vujić potpisali su juče u Banjaluci sporazum o dugoročnoj saradnji, kojim će biti omogućeni zajednički nastupi s ciljem afirmisanja srpskog kulturnog identiteta u zemlji i inostranstvu.

Sporazumom će biti unaprijeđena institucionalna saradnja u stručnom i tehničkom smislu, a biće omogućen zajednički rad na projektima iz oblasti likovnih umjetnosti, podizanje nivoa u kulturi i demokratskog dijaloga, te štampanje monografija najznačajnijim umjetnicima Srpske i drugih studija iz oblasti likovnih umjetnosti, arhitekture i istorije umjetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije