Vizuelna umjetnost

Aleksandra Kuzmanović: Slikam mjesta koja odišu tragovima života

Aleksandra Kuzmanović: Slikam mjesta koja odišu tragovima života
Foto: Ustupljene fotografije | Aleksandra Kuzmanović:Slikam mjesta koja odišu tragovima života

BANJALUKA - Izložba "Okolo" akademske slikarke Aleksandre Kuzmanović biće otvorena sutra veče, u 19 časova, u Malom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor. Autorka izložbe kaže da su slike koje će biti predstavljene publici rađene u tehnici grafita i tuša.

Ona je sebe i svoj rad pred otvaranje izložbe predstavila u nekoliko rečenica... "Svoj na svome. Zanimaju me mjesta i stvari u kojima su vidljivi tragovi života. Ljudi, životinje, ruralni pejzaži (tragovi netaknutog života), 'čovjekova mjesta', prostori, rituali (tradicija) i međusobni odnos svega toga. Generalno se izražavam u raznim tehnikama, u ovom slučaju je u pitanju grafit i tuš", kaže Aleksandra Kuzmanović.

Ona ističe da je rad nekad zadovoljstvo, a nekad i nešto što liči na patnju.

"Intuitivno biram papir u odnosu na motiv, na primjer papir sa manje strukture dozvoljava grafitu da se sija te daje 'magijski' efekat. Manje masni papir pati olovku. Ko se pati - u procesu je. Tuš ne laže", navodi Kuzmanovićeva.

Aleksandra Kuzmanović rođena je u Tesliću 1997. godine, gdje je završila srednju školu 2015. U jesen iste godine upisuje Akademiju umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Smjer slikarstvo. Prvu i drugu godinu pohađa u klasi profesorice Svjetlane Salić Mitrović, dok je treću i četvrtu godinu završila u klasi profesorice Borjane Mrđe. Od treće godine studija izlaže samostalno.

Dobitnica je nekoliko nagrada iz oblasti slikarstva. Prvu samostalnu izložbu pod nazivom "Na barama" imala je 2019. godine u Galeriji "Udas", a iste godine predstavila se i izložbom "Budem" u Centru za kulturu za obrazovanje u Laktašima. Njeni rad zapažen je i prošle godine na kolektivnoj izložbi "Rekonstrukcije" u Muzeju savremene umjetnosti RS, kada se predstavila među 22 umjetnika Republike Srpske i kada je konstatovano da je lokalna scena izuzetno živa te da nudi šarolikost.

"Lokalna scena skoncentrisana je u Banjaluci, ali svakako i širom Republike Srpske postoji čitav niz stvaralaca koji se bave savremenim jezikom u umjetnosti. To je nešto što je vrlo živo, u razvoju, intenzivno i šaroliko. Prije svega na ovoj izložbi možete da primijetite čitav niz novih imena, novih umjetnika koji ili su tek završili akademiju ili su upisali postdiplomske studije, a iza sebe imaju vrlo ozbiljne radove, koji mogu da stoje rame uz rame s djelima internecionalno afirmisanih autora, koji su se predstavili na Venecijanskom bijenalu", istakla je tada Žana Vukičević, kustos izložbe "Rekonstrukcije", a njene riječi novom samostalnom izložbom "Okolo", kao novo ime na našoj sceni, najbolje potvrđuje Kuzmanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije