Vizuelna umjetnost

Beograđanin Veljko Đurđević pobjednik kolonije "Kolo"

Beograđanin Veljko Đurđević pobjednik kolonije "Kolo"
Foto: Ustupljena fotografija | Beograđanin Veljko Đurđević pobjednik kolonije "Kolo"

TREBINJE - Pobjednik osme po redu Međunarodne umjetničke kolonije "Kolo" je akademski slikar iz Beograda Veljko Đurđević, čijom će izložbom, po tradiciji, biti otvoren rad kolonije naredne godine.

Izložbom Đurđevićevih, kao i slika ostalih 16 učesnika - umjetnika iz BiH, Srbije, Crne Gore i Velike Britanije, u Kulturnom centru Trebinje je svečano zatvoreno ovogodišnje okupljanje u "Kolu".

"Prvi put sam u Trebinju, u Hercegovini i predivno mi je, uživam u klimi, ljudima i pejzažima, organizacija je na vrlo visokom nivou i zaista se osećam divno", kazao je nakon uručenja nagrade Đurđevič, napominjući da je iz Beograda donio jedan rad, a jedan je pejzaž Trebinja naslikao tako što je, kako kaže, ustajao u pet ujutru kako bi uhvatio svjetlo i trenutak, što je zahtjevno, ali se pokazalo vrlo uspješno.

I selektor kolonije Dražen Milić kaže da se svaki trud isplati, pa se isplatilo i ovo što su on i njegove kolege realizovale, budući da je ova izložba najbolja do sada.

"Od 17 umjetnika nastalo je oko 30 radova na koloniji ove godine i to nije zastupljena samo tehnika ulje na platnu, već su na koloniji nastajale i skulpture, zidna keramika, te je  i po bogatstvu materijala kojima je rađeno cjelokupan došrinos ocjeni da ovo jedna od najboljih kolonija do sada", dodao je Milić.

Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika Trebinja zahvalio je svim učesnicima i organizatorima ovogodišnje likovne kolonije.

"Zadovoljstvo nam je da svake godine imamo priliku da podržimo ovakav umjetnički događaj, koji zaista donosi dodatnu vrijednost u Trebinje, pa je i naša poruka u stvari poziv da se svi udružimo kako bismo ovaj događaj iz godine u godinu podigli na još viši nivo", kazao je Bošković, izrazivši naročito zadovoljstvo zbog humanitarne aukcije na kojoj je prikupljen rekordan iznos novca namijenjen djeci iz socijalno ugroženih porodica.

Marija Jevtić, slikarka iz Beograda, takođe je srećna što je aukcija bila vrlo uspješna i što je i sama dala svoj doprinos ovoj lijepoj priči.

"Srećna sam što sam došla u Trebinje, što po prvi put učestvujem na koloniji u Trebinju, u koje sam se zaljubila, jer su ovde divni i pejzaži, i celokupan ambijent, i svi ljudi, umetnici, ta da ću i naredne godine, ako me pozovu, sigurno doći", kazala je ona.

Međunarodnu umjetničku koloniju "Kolo" organizovalo je Udruženje umjetnika ove kolonije u saradnji sa Kulturnim centrom Trebinje, pod pokroviteljstvom Grada Trebinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije