Vizuelna umjetnost

Beograđanin među fotografima koji su dobili Pulicera

Beograđanin među fotografima koji su dobili Pulicera
Foto: aljazeera.com | Beograđanin među fotografima koji su dobili Pulicera

BEOGRAD - Fotoreporter agencije Rojters Goran Tomašević jedan je od članova ekipe fotografa ove agencije koji su dobitnici ovogodišnje Pulicerove nagrade.

Tomašević je nagrađen za fotografiju petla koji prolazi pored osamnaestogodišnjeg dečaka koji je poginuo u obračunu bandi u Hondurasu.

Fotografi agencije Rojters nagrađeni su za "živopisnu i zapanjujuću vizuelnu priču o važnosti, očaju i tugi migranata dok su putovali u SAD iz Centralne i Južne Amerike".

Tomašević je bio nominovan za ovu nagradu i 2014. godine za fotografije iz Sirije.

Tomašević je rođen u Beogradu 1969. Karijeru fotoreportera započeo je u dnevnom listu Politika, a pet godina kasnije izvještavajući o političkim događajima u bivšoj Jugoslaviji počeo je saradnju sa britanskom agencijom Rojters.

Od 1997. godine pokrivao je događaje na Kosovu i Metohiji i tokom NATO bombardovanja bio jedan od rijetkih fotoreportera koji su ostali u toj pokrajini. Kao fotoreporter agencije Rojters izvještavao je iz Iraka u vrijeme vlasti Sadama Huseina i kasnije tokom invazije na tu zemlju 2003. godine. Njegove fotografije rušenja Sadamovog spomenika u Bagdadu prve su u svijetu obznanile pad iračkog režima.

Od 2002. do 2006. godine bio je Rojtersov izvještač sa sjedištem u Jerusalimu, a od 2006. do 2012. u Kairu. Trenutno je u Najrobiju šef fotografa agencije Rojters za Istočnu Afriku.

Među istorijskim događajima o kojima je svjedočio svojim objektivom su i revolucije u Egiptu i Libiji, izbori i referendum o nezavisnosti Južnog Sudana, predsjednički izbori u Demokratskoj Republici Kongo i u Pakistanu, zemljotres u Kašmiru, Olimpijske igre u Sidneju 2000. godine i Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2006. godine u Njemačkoj. Proveo je mnogo vremena i sa američkim vojnicima u Iraku i Avganistanu.

Tomašević je bio fotograf godine agencije Rojters 2003, 2005. i 2011, a 2008. godine je dobio nagradu te agencije za najbolju fotografiju. Tri puta je bio dobitnik nagrade YU pres photo, a 2009. godine mu je Društvo izdavača u Aziji, sa sjedištem u Hong Kongu, (SOPA), dodojelilo Nagradu za izuzetnost u novinskoj fotografiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije